Pátý ročník tradiční akce s názvem Svatomartinská husa, která se v neděli uskutečnila v Habrmannově parku, přilákala téměř dva tisíce lidí. Podávala se tady řada tradičních i netradičních husích pokrmů a mladá a svatomartinská vína z téměř 30 vinařství.
Na bílém koni přijel také patron všech vojáků a vinařů – sv. Martin.
„Letos nám vyšla Svatomartinská husa na jeden z nejdůležitějších svátků. Slavíme 35. výročí svobody a demokracie. Když se podíváme na východ od našich hranic, tak vidíme, že svoboda není samozřejmost,“ připomíná místostarosta Čtyřky Ing. Zdeněk Mádr.
Lidé měli možnost ochutnat husí kaldoun, tradiční husu se zelím a knedlíky či bramborové lokše s trhaným kachním masem. Servírovány byly ale také vybrané speciality, například burger s husím masem. A zájem ze strany návštěvníků akce byl velký. Zmizelo celkem 500 porcí tradiční husy se zelím a bramborových lokšů s kachním masem. Šéfkuchař Martin Havlík na pódiu v rámci kuchařské show připravil husí maso v kombinaci s mexickou a italskou kuchyní. Podával tacos s trhaným husím masem a lesními houbami a dále risoto s foie gras a lanýžovým olejem. „Protože husí maso je luxusní, tak jsme jej spojili s luxusnějšími surovinami z kulinářských destinací. V poslední době je to jeden z trendů, spojovat to nejlepší ze světových kuchyní,“ popisuje Martin Havlík. „Připravena byla mladá a Svatomartinská vína od menších i větších vinařů. Jak je vidět, lidé mají tuto tradiční akci rádi,“ dodává místostarosta Ing. Jan Kakeš. A jaká vlastně Svatomartinská vína jsou? „Jde o svěží, ovocitá a suchá vína, která musejí být pouze z vybraných raných odrůd a musejí projít schvalovacím procesem speciální komise,“ říká sommelier Jiří Lupínek. Bílými Svatomartinskými víny může být Veltlínské červené rané, Muškát moravský a Müller Thurgau. Červená Svatomartinská vína pak máme pouze ze dvou odrůd, a to Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Z těchto odrůd mohou být také růžová Svatomartinská vína. Ta mohou být i z oblíbené odrůdy Zwiegeltrebe.
Součástí Svatomartinské husy byl také doprovodný program. Zahrála cimbálová hudba Alexandra Vrábela a Perla Revival. Na pódiu i ve vyhřívaném stanu pak probíhaly degustrace vín.