BUDĚJOVICKO

Šumava: Fenomén krátkodobých pobytů láká stále více turistů

Krátkodobé pobyty na Šumavě se těší stále větší oblibě, jak potvrzuje Jaroslav Pavlík, recepční hotelu v Českých Žlebech. Zákazníci si však stále zvykají na vyšší ceny pobytů.


„My jezdíme na Šumavu rádi, už ji máme projetou skoro celou a tohle nám chybělo, takže jsme se sem vypravili,“ sdílí své nadšení Jaroslav Vaněk, který přijel do Českých Žlebů z Vysočiny. „Jsme tu na pět dní, počasí nám vyšlo, takže báječné,“ dodává k jejich pobytu.

Právě krátkodobé pobyty jsou fenoménem letošní sezony. „Myslím si, že si lidé ještě nezvykli na zvýšení cen. Chce to, aby si to zase hezky sedlo, ceny se ustálily a pak se podle mě začne vracet ten trend týdenních, desetidenních, čtrnáctidenních pobytů,“ uvádí recepční Jaroslav Pavlík z hotelu České Žleby ve stejnojmenné šumavské obci.

Uplynulou hlavní sezonu hodnotí jako velmi dobrou. „Hlavně červenec byl opět hodně nabitý, měli jsme téměř vyprodáno. Srpen byl možná decentně slabší, ale i tak to byly velmi úspěšné letní prázdniny. Zaplnili jsme osmdesát až devadesát procent naší kapacity,“ uvádí Pavlík.

Podobnou obsazenost hlásí nedaleký penzion Farma. „Počasí bylo hezké, na Šumavu dokonce velmi teplé. Červenec byl u nás trošku slabší, protože všichni vyráží k moři, ale srpen byl úžasný. Ještě máme spoustu rezervací i na září a říjen, takže nám sezona skončí koncem října,“ říká majitelka Diana Pospíchalová.

I tady zaznamenali větší zájem o kratší pobyty. „Teď je populární se přestěhovávat nebo putovat tou Šumavou. Takže jsou běžné třídenní, čtyřdenní, pětidenní pobyty,“ potvrzuje Pospíchalová.

V celém Česku se průměrná obsazenost hotelů a penzionů pohybovala kolem sedmdesáti procent. „Přijíždí více zahraničních turistů, to je vidět na číslech Prahy i dalších historických měst, kam turisté tradičně jezdí. V regionu trochu chyběli čeští turisté, kteří přes prázdniny hodně mířili do zahraničí,“ shrnuje předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Podobnou sezónu jako loni hlásí i Národní park Šumava. Infocentra navštívil zhruba stejný počet turistů, jako v předchozím roce.