BRNĚNSKO

Stovky pacientů evekuováni z Nemocnice Milosrdných bratří

Stoupající hladina řeky Svratky v Brně přinutila k evakuaci více než 180 pacientů z Nemocnice Milosrdných bratří. Voda ohrožovala nemocnici zkratem elektrického zařízení. Pacienti byli převezeni do různých nemocnic po Brně a jižní Moravě.


Stoupající hladina řeky Svratky v Brně přinutila zdejší Nemocnici Milosrdných bratří k evakuaci více než 180 pacientů. Hrozilo totiž, že se voda z řeky dostane do nemocnice a způsobí zkrat elektrického zařízení, ohrožující pacienty na přístrojích.

V sobotu krátce po 17. hodině byli všichni pacienti bezpečně evakuováni. Akutní případy byly převezeny do nemocnic po celém Brně již v pátek, zatímco sobotní převozy směřovaly do dalších zařízení na jižní Moravě.

„Dnes v 17:10 byl z nemocnice evakuován poslední pacient. Nemocnice je nyní uzavřena a na jednotlivých odděleních zůstává sloužící personál v pohotovosti,“ oznámila mluvčí nemocnice Andrea Šromová.

Podle ředitele nemocnice Pavla Pilera hrozí zatopení důležitých částí nemovitosti: „Panují obavy ze zatopení rozvodné sítě, IT přípojek, ale i kuchyně a jídelny.“ K evakuaci přispěly také obavy z průniku vody spodní kanalizací do suterénů nemocnice.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl, že spodní voda začíná pronikat do suterénních prostor. „Až začne problém, vypneme elektrické zdroje nebo budeme odčerpávat vodu,“ sdělil Milan Tlamka z hasičského záchranného sboru.

Personál posílí jiné nemocnice na Moravě

Evakuaci vedli převážně záchranáři, kteří již v pátek vytvořili osm výjezdových skupin, v sobotu přibyly další tři posádky. Proces probíhal bez vážnějších komplikací, jak uvedla ředitelka jihomoravské záchranné služby Hana Albrechtová.

Nemocnice uzavřela akutní příjem na všech odděleních už v pátek, včetně porodního a gynekologické pohotovosti. Byly rovněž zakázány veškeré návštěvy. Brněnská městská policie vyzývá obyvatele, aby nemocnice navštěvovali jen v kritických případech a nezatěžovali záchranné složky.

Karel Podzimek (ODS), krajský radní pro zdravotnictví, instruoval ředitele nemocnic na jihu Moravy, aby tam, kde je to možné, propouštěli pacienty do domácí péče. Tím uvolní potřebná lůžka pro evakuované pacienty z Nemocnice Milosrdných bratří.

Ochrana města před silnými dešti na Žďársku

Vodní nádrž Vír na řece Svratce by měla Brno ochránit před intenzivními srážkami z oblasti Žďárska. Jejím úkolem je zadržet přebytečnou vodu a zabránit přetečení řeky Svratky z břehů.

Podle predikcí by se hladina Svratky neměla dostat mimo koryto, což potvrzuje i brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Přesto město podniká preventivní opatření k ochraně před případnými záplavami.

Brněnská městská policie varuje před vstupem do lesů a parků kvůli pádu stromů a větví způsobených silným deštěm a větrem. „Jeden z posledních incidentů se odehrál v parku pod Mahenovým divadlem, kde mohutná větev spadla těsně vedle mladé ženy s kočárkem,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.