PRAHA

Efektivní příprava na zimu: Jak štípače na dřevo usnadňují práci

S blížící se zimou přichází na řadu příprava dřeva na topení. Štípače na dřevo jsou v tomto ohledu nepostradatelným pomocníkem, který usnadňuje a urychluje práci, ať už jde o přípravu dřeva na domácí vytápění nebo zásobení komerčních zákazníků palivovým dřevem. Díky jejich robustní konstrukci a vysoké tlačné síle zvládnou i ty nejtvrdší kusy dřeva, což je klíčové pro efektivní zpracování a úsporu času.


Výhody použití štípače na dřevo

Štípače na dřevo jsou navrženy tak, aby zvládly různé typy dřeva – od měkkých druhů jako borovice až po tvrdé druhy jako dub či buk. To znamená, že jsou ideální pro různé potřeby uživatelů, ať už jde o vytápění domácnosti nebo dodávky dřeva na prodej. Kromě toho jsou moderní štípače vybaveny intuitivním ovládáním, které zajišťuje snadné a bezpečné používání.

Jedním z klíčových aspektů při přípravě dřeva na zimu je možnost nastavení délky a počtu rozštípaných dílů. Štípače umožňují nastavit délku polen podle vašich potřeb, což je důležité pro efektivní skladování a snadnější manipulaci s dřevem. Díky možnosti rozdělit dřevo na 4, 6 nebo 8 dílů můžete přizpůsobit velikost polen typu kamen nebo kotle, které používáte.

Příprava dřeva na zimu: tipy a triky

Při přípravě dřeva na zimu je důležité dodržovat několik zásad, aby bylo dřevo správně připravené a mělo optimální výhřevnost. Nejprve je třeba dřevo naštípat a nechat ho dostatečně dlouho vyschnout. Vlhkost dřeva by měla být co nejnižší, ideálně pod 20 %, aby bylo zajištěno jeho efektivní hoření a aby se předešlo vzniku nadměrného kouře a dehtu v komínech.

Pro správné sušení dřeva je důležité ho skladovat na suchém a dobře větraném místě. Dřevo by mělo být naskládané tak, aby kolem něj mohl proudit vzduch, což urychlí proces sušení. Je také vhodné dřevo pokrýt svrchní částí, aby bylo chráněno před deštěm a sněhem, zatímco boční strany by měly zůstat odkryté pro cirkulaci vzduchu.

Při skladování dřeva dbejte na to, aby bylo umístěno na vyvýšeném místě, například na paletách, které zabrání kontaktu dřeva se zemí a jeho případnému nasávání vlhkosti. Dřevo by mělo být naštípané v dostatečném předstihu před zimní sezónou, ideálně alespoň šest měsíců dopředu, aby mělo čas dobře vyschnout.

Štípače na dřevo: investice, která se vyplatí

Použití štípače na dřevo není jen o úspoře času a energie, ale také o bezpečnosti. Ruční štípání dřeva může být namáhavé a rizikové, zvláště pokud pracujete s velkými a tvrdými kusy dřeva. Štípače na dřevo minimalizují fyzickou námahu a snižují riziko úrazů, protože většina moderních modelů je vybavena bezpečnostními prvky, jako jsou ochranné kryty a intuitivní ovládání.