BRNĚNSKO

Soudní vítězství: Omezení hluku v Troubsku a Brně-Bosonohách

Obec Troubsko a spolek Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Bosonohách podali žalobu kvůli nadměrnému hluku z dálnice a silnice II/602. Soud uznal nezákonný postup hygieniků a nařídil zahájení řízení k omezení hluku. Starosta i místní vítají rozhodnutí soudu a naději na zlepšení.


V říjnu 2021 obec Troubsko, spolek Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Bosonohách a městská část Brno-Bosonohy společně podali podnět k řešení nadměrného hluku z dálnice a souběžné silnice II/602. Když Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje nezahájila správní řízení k nápravě, obec Troubsko a zmíněný spolek podali žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Minulý týden soud rozhodl, že hygienici postupovali nezákonně, jelikož vycházeli z nesprávně stanovených hygienických limitů hluku a tvrdili, že mohou, ale nemusí zahájit řízení v případě překročení limitů.

Hluk z automobilů sužuje obyvatele severu Brna, avšak podle silničářů je v normě. Krajská hygienická stanice uplatňovala zvýšený limit pro tzv. starou hlukovou zátěž, který byl v době podání žaloby již zrušen. Advokát Pavel Černý z kanceláře Frank Bold Advokáti, který zastupuje žalobce, uvedl: „V současné době hluk z obou zmíněných silnic překračuje standardní hygienické limity.“

Soud nařídil hygienikům zahájit řízení, které povede k omezení hluku. „Hluk, který pravidelně převyšuje stanovený limit, významně zhoršuje kvalitu života. Doufám, že nyní dojde k nápravě této situace,' řekl Libor Dolák ze spolku Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Bosonohách.

Starosta Bosonoh Martin Černý (KDU-ČSL) uvedl, že je rád, že soud dal za pravdu obyvatelům. „Dopravní a hluková zátěž je v naší městské části enormní a soudní rozhodnutí nám dává naději na zlepšení,' poznamenal.

Podle Černého se městské části ve spolupráci s brněnským magistrátem a Jihomoravským krajem podařilo pokročit v přípravě obchvatu Bosonoh. „Jsem přesvědčený, že to je jediné řešení pro ochranu zdraví a bezpečnosti našich obyvatel,“ oznámil starosta.