KARLOVARSKO

Sokolov: Žáci Centrálky získali certifikáty znalostí angličtiny (TV Západ

Celkem 42 žáků 8. a 9. ročníků sokolovské základní školy v Rokycanově ulici zvané Centrálka a tři ze ZŠ Lomnice převzali v pátek 27. září certifikáty British Council. Úspěšných absolventů úrovní A2 až B2 bylo letos zhruba dvojnásobek oproti předchozím ročníkům.


„Za úplně nejdůležitější považuji tu vnitřní motivaci, která, když už se nastartuje na základní škole, tak si myslím, že na té střední už to jde potom samo. Požadovaná úroveň po skončení devátého ročníku základní školy je A2. Tu tady získalo několik dětí, hlavně tedy už v osmém ročníku. A požadovaná úroveň potom po čtyřech letech střední školy je B1. A naši osmáci a deváťáci mají tu úroveň B1 už vlastně v tom osmém nebo devátém ročníku, takže jdou na střední školu v podstatě s maturitní úrovní anglického jazyka,“ vysvětlila ředitelka Základní školy Rokycanova Petra Šišková. 

Jednací sál Zastupitelů města je místem nejrůznějších akcí. Ale tolik účastníků zde dlouho nebylo, jak zhodnotil situaci místostarosta Jan Picka, který přišel žáky a jejich rodiče za město pozdravit.  

„Nicméně aby tady bylo takové mládí a takové vzdělané a chytré mládí, tak to se přiznám, nebývá tak často. A my jsme za Sokolov strašně moc rádi, že tady máme právě takové kluky a holky, kteří jsou šikovní a to je to, co je právě náplň toho všeho, co děláme. To je ten hnací motor. Protože dneska tady třeba seděli budoucí zastupitelé, třeba tady seděl i budoucí starosta, starostka. Zkrátka seděli tady ti, kteří nás dříve nebo později vystřídají,“ komentoval Picka. 

Žáky na dálku oslovil také britský velvyslanec v České republice Matt Field. Kromě píle žáků se na úspěších podílí také kolektiv pedagogů, kteří je na cestě zvládání angličtiny provázejí. 

„My v podstatě střídáme výuku českých učitelů s rodilými mluvčími. Myslím si, že jsme jedna z mála škol v Karlovarském kraji, která má dva rodilé mluvčí, základní škola. Máme Brita, který mluví velmi pěknou čistou angličtinou, které i já rozumím. A pak máme Skota, který mluví skotským dialektem. A já vždy říkám, že kdo porozumí našemu lektorovi ze Skotska, ten se dorozumí po celém světě,“ dodala Šišková. 

Kromě zmíněných lektorů Iana Fleminga a Michaela Coopera se žákům, kteří vynikají především v úrovni konverzace, věnují také Karolína Cooper, Eliška Navrátilová a Petra Božeková Makoňová. 

Zkoušky Cambridge, které v jednotlivých kategoriích žáci zvládli, jsou uznávány středními školami, univerzitami a soukromými i veřejnými zaměstnavateli v celém anglicky mluvícím světě.