KARLOVARSKO

Sokolov: V okolí Alfy je poslední neopravený dům, přibude i parkoviště (TV Západ)

Dříve problémové území města Sokolova okolo kina Alfa, které v minulosti vlastnilo jak město, tak soukromý majitel, se v současné době stává normální lokalitou se slušným bydlením. Město odprodalo poslední z činžovních domů a chystá další parkovací plochy pro nové obyvatele.


„Sokolováci, kteří tady žijí déle, tak ví, jak to tam vypadalo kolem Alfy. V současné době tím, že to má vlastně Sokolovská uhelná, které jsme prodali vlastně poslední řadu domů v ulici Hornická, takže tam, co máme informace, tak by se mělo začít realizovat v příštím roce. Já si myslím, že se to opravdu proměnilo i z hlediska skladby obyvatel. My jsme to na to navázali tím, že upravujeme i naše kino Alfa. To znamená, že máme tam hotovou terasu, teď upravujeme oplocení, to znamená, má nový nástřik. Myslím si, že lidé by mohli navštěvovat právě i tento prostor tak, aby se třeba šli pobavit. Nebo počítáme s tím, že by tam mohlo být i nějaké dětské hřiště. To, co jsme slíbili, tak bychom v letošním roce chtěli splnit. A další parkoviště, to znamená po zdemolované domu v ulici Hornická. To znamená jsme vysoutěžit zhotovitele, který by vlastně měl do konce roku zde vybudovat šestnáct parkovacích míst, protože tam došlo vlastně i k dopravní úpravě. To znamená, že už je tam jednosměrná komunikace, takže některá místa tam chybí. Nicméně je potřeba říct, že třeba za Herbou v Sokolově je plno nových dalších míst, takže to parkování tady určitě je,“ uvedl sokolovský starosta Petr Kubis. 

Pozemky mezi domy jsou nyní předmětem dohody města s novým vlastníkem o výpůjčce tak, aby se sjednotil celkový vzhled. 

„Lidé si tam různě dávají takové ty plachty a podobně, takže by to mělo trošku vypadat, ať to území je celé pěkné. A další asi důležitá věc, že Sokolovská uhelná má již připravenou studii parkování mezi domy. Takže teď probíhá komunikace s dopravním inspektorátu a dopravním úřadem a oni sami by tam chtěli ještě vybudovat další parkovací místa pro vlastní občany, kteří bydlí v těch bytových domech,“ dodal Kubis. 

Bonusem pro město Sokolov je mimo jiné i více než stovka nových občanů města, kteří si po přestěhování do této lokality zřídili status trvalého pobytu.