KARLOVARSKO

Sokolov: Poplatky za odpady se zvýší, přibudou nádoby na bioodpad (TV Západ)

Po několika letech dojde v Sokolově ke zvýšení poplatků za svoz komunálního odpadu. Kromě vyšších cen obecně se do kalkulace promítá také stále se zpřísňující legislativa.


Ta postupně výrazně zatěžuje poplatkem nadlimitní množsdtví odpadů, které se ukládá na skládky namísto vytřídění. 

„My jsme 5 nebo 6 let nezdržovali Sokolovákům vůbec odpad, a to navzdory tomu, že rostly samozřejmě náklady společnosti SOTES, která nám toto zajišťuje, ať už to jsou mzdové náklady, na energie náklady, náklady na pohonné hmoty, personální věci. Takže my jsme 5 let drželi stálou cenu, nicméně právě proto, že i ta vytříděnost těch odpadů nám neroste tak, jak bychom si představovali, tak jsme po několika letech museli opravdu sáhnout k tomu, že zvyšujeme odpady pro Sokolováky. Není to lehké rozhodnutí, zvažovali jsme všechny možné varianty, nakonec jsme se jako Zastupitelé shodli na tom, že místo dosavadních 35 haléřů za litr budou Sokolováci platit 65 haléřů za litr,“ přiblížil místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Pro představu uvedli zástupci města příklady. Majitel bytu v domě se 12 byty zaplatí při rozpočítání na jednotlivé byty o 119 korun měsíčně více. U domu s 69 byty je to navýšení o 94 korun měsíčně pro jeden byt. 

„A to ať už mluvíme o odpadových nádobách 1100 litrů, anebo o těch větších 5000 litrů, které jsou na sídlišti. My přeci jenom, a to přiznávám se, díky tomu dostaneme malinko do černých čísel a ty využijeme právě k tomu, o co je v Sokolově zájem. My jsme moc rádi, že Sokolováci se sami hlásí s tím, že by chtěli přidávat k domkům, někdy i k bytovým domům, takzvané hnědé kontejnery,“ popsal místostarosta. 

Nádoby na bioodpad se objevily v Sokolově od loňského podzimu a lidé se učí správně třídit i tyto položky. Stagnují však tradiční tříděné komodity – plasty, papír a sklo. 

„Rok od roku rostou náklady nebo roste poplatek za uskladnění tuny na skládce a zároveň s tím, jak rostou ty náklady nebo ty poplatky, které města mají platit, tak se snižuje hranice mezi tzv. limitem a nadlimitem. Abych jenom řekl, o co jde, tak my třeba v letošním roce už počítáme s tím, že 600 tun budeme platit jako nadlimit, protože jsme se bohužel už nevešli do těch limitních čísel. No a za každou tunu místo abychom platili 500 Kč, tak budeme za každou tunu platit 1250 Kč. Je to opravdu velký rozdíl, bude se stále prohlubovat a my jsme na to museli reagovat,“ vysvětlil Picka. 

O kompletním sazebníku stanoveným novou vyhláškou bude město obyvatele informovat také na svých webových stránkách.