KARLOVARSKO

Sokolov: Město přihlásilo 25 projektů do Fondu spravedlivé transformace (TV Západ)

Město Sokolov má připraveno 25 projektů, které chce využít podporu v rámci programu Spravedlivé transformace. Z již schválených dotací by mělo získat okolo 35 milionů korun.


„V současné době jsme na tom tak, že 17 projektů je již podaných a osm je v jakési ještě předprojektové přípravě a z těch 17 podaných máme 8 vyhodnocených. Vyhodnocených znamená to, že je na ně vydaný právní akt o poskytnutí finančních prostředků,“ uvedla Iva Kalátová, radní města Sokolova. 

Například pro všechny sokolovské základní školy má město projekt na zlepšení konektivity podle standardů Ministerstva školství. 

„Co se týče samotných škol, tak se jedná o předpokládaný náklad 31 milionů korun a my zhruba 26 milionů dostaneme z Operačního programu spravedlivé transformace,“ přiblížila radní. 

Jeden ze tří projektů, které již získaly příslib dotace, se týká volnočasového areálu Bohemia. Zde by měly být doplněny herní prvky za asi 6 milionů korun, přičemž město investuje pouze 1 milion. Těšit se mohou i zájemci o populární bouldering, kteří budou mít k dispozici malou i velkou stěnu.

„Co se týče modernizace areálu Bohemia, tak se jedná o doplnění některých nových prvků. Bude to lanová dráha, teqball, outdoorový stolní tenis, discgolf a minigolf. Samozřejmě, že ještě nějaké prvky pro ty nejmenší budeme doplňovat a zároveň se bude vyměňovat veškerá dopadová plocha tak, aby byla především bezpečná. Když někdo ty herní prvky využívá tak, abychom tam byli v klidu. A následně ještě budeme doplňovat zastínění v těch místech, kde které je pro ty nejmenší, tak aby tam maminy s kočárkem mohly i v létě sedět a svoje ratolesti dozorovat,“ vypočítala Kalátová. 

U dalších dvou akcí získá Sokolov podporu pro zpracování projektové dokumentace. 

„Na Husovy sady týkající se odbahnění rybníků, doplnění mobiliáře a vybudování cestní sítě. A třetí projekt, který je také na projektovou dokumentaci, to je rekonstrukce Okresní hygienické stanice a vybudování Lékařského domu. U obou těch zmíněných projektů, ať jsou to Husovy sady anebo Lékařský dům, tak ve chvíli, kdy budeme mít zpracovanou projektovou dokumentaci, ještě budeme ve druhém stupni podávat žádost na podporu na realizační fázi. A mělo by to být v krátkém sledu po sobě. Takže například u té hygieny předpokládám, že bychom v průběhu srpna mohli mít podanou žádost na realizaci, u Husových sadů, než bude zpracována projektová dokumentace, to bude trvat trošku delší dobu, ale v letošním roce také podáme,“ dodala radní Iva Kalátová. 

Projektová dokumentace na bývalou hygienu stála 1,6 milionu korun, s podílem města 400 tisíc u Husových sadů z nákladů jeden milion zaplatí jen 280 tisíc korun.

V dotačním programu Spravedlivá transformace určeném na podporu uhelných regionů je pro Karlovarský kraj vyčleněno celkem 6,3 miliardy korun. Podrobnosti k tzv. novému příběhu Sokolova naleznou zájemci na speciální dlaždici na hlavní stránce městského webu www.sokolov.cz pod souhrnným názvem Transformace.