KARLOVARSKO

Sokolov: Koupaliště Michal je cílem také příměstských táborů a prevence (TV Západ)

Sokolovské přírodní koupaliště Michal je v letních měsících častým cílem výprav dětí z příměstských táborů i preventistů z řad Policie ČR, Městské policie či BESIPu. Formou her a ukázek zde dětem i dospělým přibližují nejrůznější situace a jejich bezpečné řešení.


Samotné koupaliště vzniklo na místě bývalého dolu v rámci vodní rekultivace přede dvěma desítkami let. 

„Mě to, že je tady koupaliště Michal už více jak 20 let, popravdě docela překvapilo, myslím ta doba, protože já si to pamatuji, kdy se tady ještě těžilo uhlí, kdy sem jezdily mašinky a najednou, vlastně ten čas prostě hodně rychle utíká,“ popsala místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Lepší využití prázdnin i zapojení většího okruhu dětí v Sokolově byly hlavní myšlenky, které před šesti lety stály u zavedení příměstských táborů i ve zdejších základních školách. 

„Když jsme přišli na radnici, tak příměstské tábory pořádal pouze Dům dětí a mládeže, což nás velice trápilo, protože rodiče měli potom opravdu starost, kam s dětmi přes letní prázdniny. Oslovili jsme proto základní školy s tím, jestli by nechtěli dělat příměstské tábory při základní škole s tím, že město Sokolov je finančně podpoří. A musím říct, že mám velikou radost, že se to léty podařilo a že dnes už jak rodiče, tak i ti pedagogové, protože i je to baví, mají to léto naplněné aktivitami, které děti baví, I když jdou do školy, tak je to úplně něco jiného, protože tam se jenom sejdou a dál si užívají prázdniny převážně venku,“ uvedla 

Na to, že i během letních prázdnin chodí do školy si zvykli také pedagogové. Ale bez jejich nadšení a vůli by tyto tábory nemohly fungovat. 

„Stojí to určitě na těch lidech, ale co mám zkušenosti, protože mě to opravdu zajímá a na ty příměstské tábory se i jdu podívat a naopak ti učitelé říkají, že i pro ně je to úžasná zkušenost, protože ty děti poznají úplně z jiné strany než v té škole,“ zprostředkovala názory některých Oulehlová. 

V současné době je již souběžné fungování příměstských táborů běžnou a vyhledávanou věcí. 

„Já jenom pro dokreslení řeknu a za to moc a moc děkuji, že Dům dětí a mládeže, ale všechny základní školy v Sokolově, letos realizovaly celkem 35 turnusů těch městských táborů. To znamená vždycky ty týdenní každodenní potkávání. Také jsme realizovali 4 jednodenní výlety. A aby ten výčet čísel byl naprosto přesný, tak těch táborů se zúčastnilo 850 dětí, což si myslím, že je velice dobře nejenom pro ně, protože tráví prázdniny tak, jak trávit mají, ale koneckonců je to také velká pomoc pro jejich rodiče, protože víme, že tu dovolenou máme prostě jenom takovou, jakou máme a pak o to lepší pocit rodiče mají, když ty děti dají na tábor, na příměstský tábor a je o ně skvěle postaráno. A musím říct, že ano toto byl jeden z cílů, ale samozřejmě tam byly tábory i formou pobytových služeb, tam byly tábory, kdy se jezdilo po celé České republice na výlety, navštěvovali se hrady, zámky, zoologické zahrady, zkrátka velký klobouk dolů před školami, Domem dětí a mládeže za to, co letos zorganizovali,“ dodal místostarosta Sokolova Jan Picka.