BRNĚNSKO

Škola ve Velké nad Veličkou připravena na povodně

Článek popisuje připravenost Základní a mateřské školy ve Velké nad Veličkou na povodňové situace. Škola může poskytnout útočiště až 600 osobám. Hasiči a vodohospodáři aktivně připravují protipovodňová opatření, kontrolují technické prostředky a odpouští vodu z nádrží. Počasí komplikuje i venkovní akce a sklizeň hroznů.


Základní škola ve Velké nad Veličkou připravena na záchranné operace během častých povodní

Základní a mateřská škola ve Velké nad Veličkou se díky své důkladné přípravě stává bezpečným útočištěm pro až 600 osob v případě povodní. Místní řeka Velička totiž několikrát do roka dosahuje povodňových stupňů. Obec se rozhodla provést kontrolu technických prostředků a pytlů s pískem, část z nich si rovněž rezervovala.

Hasiči připravili přibližně 5 tisíc pytlů s pískem pro obec v Brně, zejména na ulici Poříčí, kde dělníci budují protipovodňová řešení. Aktuálně tedy domy v oblasti prakticky nejsou chráněny.

Vodohospodáři z Povodí Moravy postupně odpouštějí vodu z klíčových nádrží na jižní Moravě. Proces začal v nádržích Vranov, následovaly Brněnská přehrada, Boskovice a Letovice. Například nádrže Vranov a Vír mohou pohltit až 55 milionů kubíků povodňové vody. Dnes vodohospodáři zahájili opatření i na Novomlýnských nádržích.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař uvedl, že organizace pečlivě sleduje vývoj srážek a neustále vyhodnocuje situaci na vodních dílech: „Naši dispečeři průběžně analyzují situaci a přijímají potřebná opatření.“ Podle posledních informací ve čtvrtek a pátek neočekávají dramatické zhoršení situace, avšak připravují se zejména na víkend.

Vyhlídky na zhoršení počasí způsobily značné komplikace i pro pořadatele venkovních akcí. Například ve Znojmě bylo zrušeno historické vinobraní, kde se očekávalo až 80 tisíc návštěvníků. Důvodem jsou varování meteorologů před extrémními srážkami a povodněmi.

Zrušeny byly také další akce, jako oslavy stého výročí letiště Medlánky v Brně a třídenní festival ČEZ fest v Hodoníně. Tradiční Hrnčířský jarmark v Kunštátě byl přesunut na první říjnový víkend. Historické slavnosti v Oslavanech byly rovněž odloženy o týden.

Situace se stala komplikovanou i pro zemědělce, zejména pro vinaře, kteří právě prožívají vrchol sezóny. Vinaři se snaží využít každou volnou pracovní sílu, aby sklízeli co nejvíce hroznů, než začne déšť. Intenzivní srážky by mohly vést k poklesu sladkosti hroznů nebo jejich hnilobě. Mnozí vinaři, včetně menších, jako Aleš Winkler ze Šakvic, který má na svých pozemcích přes 400 keřů révy, se usilovně snaží zachránit co nejvíce své úrody.

Winkler popisuje situaci následovně: „Není všechno sklizeno, protože se spoléháme hlavně na víkendy a pracujeme ručně. Snažíme se rychle sklidit pod střechu, ale bohužel kvůli suchu, které urychlilo zrání, jsme pod obrovským tlakem.“