PRAHA

Signal Festival 2024: Poprvé na Pražském hradě s mimozemšťany v zahradách

Signal Festival, který každoročně rozzáří Prahu, letos poprvé zavítá i do prostor Pražského hradu. Dvanáctý ročník festivalu nabídne 22 světelných instalací, videomappingů a nově otevřené Jižní zahrady Hradu.


Signal Festival se letos vrací do Prahy s dosud nevídanými novinkami. Od 10. do 13. října 2024 si mohou návštěvníci užít světelné instalace a videomappingy nejen v historickém centru města, ale také poprvé v prostorách Pražského hradu. „Letošní ročník je výjimečný. Poprvé v historii festivalu se jeho trasa dostává až do areálu Pražského hradu,“ uvedl ředitel festivalu Martin Pošta.

Jedna z hlavních festivalových tras povede přes Hradčany, kde začíná v Jízdárně Pražského hradu a pokračuje přes paláce na Hradčanském náměstí. V rámci této trasy budou otevřeny i Jižní zahrady, které nabídnou mimořádné noční prohlídky. Trasa končí v galerii Kunsthalle Praha.

Pražský hrad a současné umění se setkají v jedinečném spojení, které představí umělecké instalace světové úrovně. „Chceme přirozeně vnášet současné umění na Pražský hrad a spolupráce se Signal Festivalem je logickým vyústěním těchto snah,“ říká Veronika Wolf, kulturní a programová ředitelka Kanceláře prezidenta republiky.

Mezi největší lákadla hradčanské trasy patří videomapping Eternal Recurrence českého umělce Filipa Hodase, který promítne na fasádu Arcibiskupského paláce ságu o vzniku a vývoji života. Dalším zajímavým prvkem je instalace Jiřího Příhody, jejíž futuristický příbytek v zahradách Šternberského paláce vzbudí dojem, že zde přistála mimozemská loď.

Druhá festivalová trasa vede historickým centrem Prahy, kde budou k vidění další instalace na ikonických místech města. Například fasáda Ústřední knihovny na Mariánském náměstí se díky videomappingu promění v podmořské hlubiny.

Na obou trasách bude umístěno celkem 22 světelných instalací. Martin Pošta zdůrazňuje, že Signal Festival má za cíl být přístupný všem bez ohledu na finanční situaci. I proto většina instalací zůstává zdarma, zatímco za návštěvu tzv. Galerijní zóny, kde bude umístěno sedm exkluzivních děl, mohou návštěvníci přispět zakoupením vstupenek.

Kromě hlavního programu festival nabídne i odbornou konferenci Signal Forum, která proběhne 11. a 12. října. Na fóru se budou řešit například technologické trendy 21. století a návštěvníci se mohou těšit i na netradiční zážitek – skupina robotů připraví typickou anglickou snídani.

Signal Festival bude probíhat do neděle 13. října a vstupenky jsou již nyní v předprodeji. Nenechte si ujít tuto jedinečnou příležitost prozkoumat umění ve veřejném prostoru Prahy a zažít světelná představení, která vás vezmou na cestu mimo tento svět.