OSTRAVSKO

Severní Moravu a Slezsko čekají masivní deště: hasiči v pohotovosti, plánované akce zrušeny

Severní Morava a Slezsko se připravují na masivní deště předpovídané na víkend. Povodí Odry zahájilo odpouštění vodních nádrží, zvýšilo odtok a kontroluje vodní stavby. Hasiči jsou v pohotovosti, plánované akce zrušeny.


Severní Morava a Slezsko se připravují na přívaly dešťů, které byly předpovězeny na pátek a víkend. Povodí Odry zahájilo odpouštění vodních nádrží už v úterý na základě varování od Českého hydrometeorologického ústavu. Od středy rána, kdy byly potvrzeny přesnější meteorologické informace, byl odtok z nádrží ještě zvýšen.

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková upřesnila, že odpouštění by mělo být ukončeno v pátek večer. Mezi zasažené nádrže patří Slezská Harta, Kružberk, Šance, Morávka, Olešná, Žermanice a Těrlicko. Aktuálně mají tyto nádrže k dispozici celkem 100 milionů kubíků volného prostoru, což je srovnatelné s polovinou objemu Slezské Harty.

Podle nejnovějších prognóz se očekává, že v Jeseníkách spadne celkem 210 mm srážek a v Beskydech dokonce až 240 mm. Vlčková zdůraznila, že přehrady hrají klíčovou roli v zadržování vody a zmírňování následků dešťových přivalů.

Kromě opatření Povodí Odry proběhla kontrola všech vodních staveb a nádrží včetně malých vodních děl. Zajišťují se stavby u vodních děl a informují se ostatní investoři. Komunikace také probíhá se složkami integrovaného záchranného systému a obcemi. Na některých místech, jako Bělá pod Pradědem či řeka Opava, však může být situace komplikovanější, neboť tam přehrady nejsou k dispozici.

Plánovaný víkendový sjezd řeky Moravice byl z bezpečnostních důvodů zrušen. Krajská povodňová komise se sešla ve čtvrtek, aby vyhodnotila připravenost regionu. Hejtman Josef Bělica uvedl, že Moravskoslezský kraj je nyní na velkou vodu připraven lépe než v roce 1997, hlavně díky investicím do infrastruktury.

Přesto v některých oblastech chybějí protipovodňová opatření. Jedná se např. o obce Zátor, Brantice a Nové Heřminovy na řece Opavě a Jeseník nad Odrou, Polanku nad Odrou a Starý Jičín na řece Odře. Důvodem jsou komplikované majetkoprávní vztahy.

Hasiči budou v plné pohotovosti během celého víkendu, a to jak v operačních střediscích, tak i na místech potenciálních zásahů. Krajský šéf hasičů Radim Kuchař zmínil, že proběhne kontrola velkokapacitních čerpadel a příprava posádek na specifické evakuace z vody. Do Ostravy se dokonce přesune policejní vrtulník vybavený záchranáři trénovanými pro zásahy slaňováním.

Český hydrometeorologický ústav varoval, že největší přívaly deště jsou očekávány v oblasti Horní Odry, na Krnovsku, Opavsku a Vítkovsku s až 250 mm srážek. Dosažení třetího stupně povodňové aktivity se předpokládá na vodních tocích v Moravskoslezském kraji už v neděli ráno. Ředitel ostravské pobočky ČHMÚ Pavel Tušil uvedl, že některé průtoky mohou dosáhnout hodnot stoleté vody.