PLZEŇSKO

Říjnová Beseda: Psychohrátky s Evou Holubovou, buddhismus i portrét Tatabojs

Kino Beseda na říjen připravuje projekce úplně nových českých filmů, návrat Pulp Fiction v remasterované podobě, jeden z nejskandálnějších filmů Caligula s mnoha dosud nezveřejněnými záběry.


 A také hudební zážitek se Sabatonem i humorný portrét skupiny Tatabojs a několik dětských filmů. Přinášíme říjnový program celé Měšťanské besedy:

 HUDBA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=hudba

3. 10. 202419:30Proč bychom si nezpívali

Smíšený pěvecký sbor Česká píseň Plzeň slaví 70. výročí založení.

7. 10. 202417:00Zlaté „televizní a rádiové“ hity

Při příležitosti Mezinárodního dne seniorů připravil Plzeňský kraj koncert Zlaté „televizní a rádiové“ hity v podání profesionálního hudebního tělesa Václav Marek Orchestra. Celý podvečer bude hrát ve Velkém sále Měšťanské besedy nejznámější populární písně a duety druhé poloviny dvacátého století. Koncertem bude provázet Aleš Cibulka.

9. 10. 202419:00Pavla Marianová & Zdenka Tichotová  

Dvě zpěvačky se sejdou v jeden večer na jednom pódiu s písněmi od Spirituál kvintetu a Brontosaurů. Zdenka Tichotová byla téměř půl století nepřehlédnutelnou tváří i hlasem legendární folkové skupiny Spirituál kvintet. Posluchači si její nezaměnitelný, čistý a intonačně dokonalý projev pamatují také ze skupiny Brontosauři. Od Pavly Marianové uslyšíme recitál autorských písní a šansonů.

22. 10. 202419:00Neřež Trio

Vít Sázavský, Zdeněk Vřešťál a multiinstrumentalista Robert Fischmann  pobaví písničkami Nerez i Neřež, oblíbenými songy z filmu Román pro muže či ze seriálu Vinaři, ke kterému členové Neřež zkomponovali hudbu. Kapela zahraje i nejznámější písně původní tvorby kapely Nerez (Já s tebou žít nebudu, Za poledne, Černá voda, Do posledního dechu, Javor aj.). Zazní i novinky z posledního alba.

31. 10. 202419:00Jelen: Divadelní turné

Oblíbená hudební skupina Jelen si nadělila k narozeninám vyprodanou O2 arenu, na kterou naváže v roce 2024 nečekaným turné. Po deseti letech na koncertních prknech sálů a festivalů vyrazí se speciálním programem na svoji první šňůru v divadelním stylu.

DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=divadlo

1. 10. 202419:00Kecy & politika: Bohumil Pečinka a Petros Michopulos LIVE

Podcast získal v anketě Podcast roku 3. místo v kategorii Zpravodajství a publicistika. Jeho autory jsou Bohumil Pečinka, dlouholetý komentátor Reflexu a nyní nově Týdeníku Echo, a Petros Michopulos, muž, který se čtvrtstoletí zabývá marketingem a politikou. 

6. 10. 202419:00Prachy

Jean připravuje večeři na oslavu narozenin svého manžela, mírného účetního Henryho (Ondřej Vetchý). Oslavenec má zpoždění. Když konečně přijde, Jean ho nepoznává – Henry chce okamžitě emigrovat do Barcelony! Má k tomu ovšem pádný důvod: v metru omylem sebral cizí kufřík nacpaný bankovkami v hodnotě tři čtvrtě milionu liber. Ponechat si evidentně špinavé peníze je však těžší než k nim přijít. 

10. 10. 202419:30Nejstarší řemeslo

Vtipné a přitom moudré podobenství o lidském životě, společnosti a o tom, co je víc, zda moderní strategie nebo obyčejná lidskost. I nejstarší zástupkyně “nejstaršího řemesla” potřebují vědět, co je to marketing, chtějí-li obstát v ekonomické konkurenci…

20. 10. 202419:00Svatba bez obřadu

Bláznivý příběh plný průšvihů a pohrom inspirovaný filmem Pouic Pouic, který katapultoval Louise de Funese mezi herecké hvězdy, se odehraje v Besedě. O vtipné dialogy a zábavné scény se postarají Mahulena Bočanová, Adéla Gondíková či Filip Tomsa. 

21. 10. 202419:00Jen pravdu, drahý

Brilantně rozehraný příběh čtveřice Pařížanů a jejich (ne)bezpečných vztahů. Michel musí lhát, protože jinak nedokáže ustát situaci, v níž už půl roku podvádí manželku s Alicí, ženou svého nejlepšího přítele Paula. Naštěstí mají dokonalý systém, takže na jejich poměr nikdo nemůže. Jednou ale systém poruší a Michelova žena Laurence jako by začínala něco tušit.

26. 10. 202419:00Psychohrátky s Evou Holubovou

Psychohrátky jsou populárně naučná zábavná show o duševním zdraví z dílny Holubice Agency. Tato unikátní show přináší důležité informace o duševním zdraví prostřednictvím zábavy a interakce. V pořadu vystupují Eva Holubová, Karolína Holubová, Matěj Paprčiak a psycholog Jiří Valášek.

29. 10. 202419:00Filumena Marturano

Manželství po italsku s dojetím a komikou. Co všechno musí podstoupit prostá žena, aby dostala k oltáři zhýralého boháče a pro své syny zabezpečila rodinu. Vždyť děti jsou přece děti! Simona Stašová a Svatopluk Skopal v hlavních rolích slavné tragikomedie, která patří k tomu nejlepšímu z italské tvorby.

PŘEDNÁŠKY

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=prednasky

1. 10. 202419:00Kecy & politika: Bohumil Pečinka a Petros Michopulos LIVE

Podcast získal v anketě Podcast roku 3. místo v kategorii Zpravodajství a publicistika. Jeho autory jsou Bohumil Pečinka, dlouholetý komentátor Reflexu a nyní nově Týdeníku Echo, a Petros Michopulos, muž, který se čtvrtstoletí zabývá marketingem a politikou. 

3. 10. 202419:00 Buddhismus v každodenním životě

V Atriu Měšťanské Besedy proběhne přednáška o buddhismu. O buddhistických metodách, o jejich aplikaci a užitečnosti v každodenním moderním životě, bude přednášet Karel Trachta, žák Lamy Oleho Nydahla a praktikujicí buddhismu Diamantové cesty.

AKCE PRO DĚTI

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=pro-deti

6. 10. 2024 16:00V hlavě 2 / Kino Beseda

Co vše se odehrává v hlavě třináctileté puberťačky? K emocím z dětství jako je radost, smutek, hněv, nechuť a strach přibývají nové, mezi něž patří závist, úzkost nebo stud. Každá z nich dělá, co umí, a naviguje tak Riley na nesnadné plavbě za dospělostí. 

Cena dospělí 170,- Kč, děti do 12 let 120,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

13. 10. 2024 16:00Pan učitel vrací úder / Kino Beseda

Škola může být pořádné peklo, a to nejen pro žáky, ale i pro učitele. Obzvláště pokud má ve třídě studenty, kteří ho otravují zákeřnými žertíky. To by pan Putifar ještě snesl, je to přece zkušený učitel, ale oni mu překazí vztah s láskou jeho života. Když pan učitel odejde do důchodu, rozhodne se, že se těm darebákům musí pomstít.

Cena dospělí 170,- Kč, děti do 12 let 120,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

20. 10. 2024 16:00Velký pán / Kino Beseda

Velkolepé loutkové dobrodružství, jaké svět v kinech ještě neviděl. Oblíbený Malý Pán a všichni jeho přátelé budou čelit Dr. Zetkovi a jeho snahám ovládnout celý les i okolí. Život hlavních hrdinů začíná poklidně a vesele, finále si ovšem nezadá s těmi nejvýpravnějšími světovými hity. Celovečerní Velký pán má výjimečné výtvarné zpracování, využívá české loutkové tradice, hravost a humor. 

Cena dospělí 170,- Kč, děti do 12 let 120,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

27. 10. 2024 16:0010 životů kocoura Mňouka / Kino Beseda

Mňouk je trochu rozmazlený kocourek. Vlastní nepozorností přijde o svůj devátý, tedy poslední život. Strážkyně nebeské brány se nad kocourkem slituje a umožní mu vrátit se na Zem s dalšími devíti životy. Mňouk však netuší, že každý z těchto nových životů prožije v těle jiného zvířátka, a tím dostane neocenitelné lekce. 

Cena dospělí 170,- Kč, děti do 12 let 120,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

KINO BESEDA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=kino

2. 10. 202418:30TADY VARY - Joker: Folie a Deux

Joker: Folie a Deux je pokračováním velkolepého epického filmu Joker z roku 2019, který byl nominován na 11 Oscarů a stal se nejvýdělečnějším nepřístupným filmem s miliardovou tržbou. Joaquin Phoenix a Lady Gaga dorazí společně do kin. Pokračování má v rukou opět režisér Todd Phillips, který je společně se Scottem Silverem autorem scénáře. 

Tato předpremiéra je součástí projektu TADY VARY 2024/25. 

Film je nepřístupný do 15 let.

3. 10. 202418:30Vlny

Snímek získal Diváckou cenu deníku Právo na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Film režiséra Jiřího Mádla je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. 

4. 10. 202418:30Zápisník alkoholičky

Jak snadné je propadnout závislosti, jak těžké si ji připustit a pak se z ní dostat? Zápisník alkoholičky je upřímnou filmovou zpovědí abstinující alkoholičky a nemoralizujícím pohledem na to, jak pijí ženy. Režisér Dan Svátek vychází ze skutečného příběhu a zachycuje nejen pád na společenské dno, ale taky momenty, kterým se nejde nezasmát. V hlavní roli exceluje Tereza Ramba.

6. 10. 2024 16:00V hlavě 2 / Kino Beseda

Co vše se odehrává v hlavě třináctileté puberťačky? K emocím z dětství jako je radost, smutek, hněv, nechuť a strach přibývají nové, mezi něž patří závist, úzkost nebo stud. Každá z nich dělá, co umí, a naviguje tak Riley na nesnadné plavbě za dospělostí. 

Cena dospělí 170,- Kč, děti do 12 let 120,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

6. 10. 202419:00Hannah: Buddhism´s Untold Journey

25. 10. 2024

Dokumentární film „Hannah: Cesta ke svobodě” vypráví příběh o Hannah Nydahlové a dobrodružství spojeném s uváděním tibetského buddhismu na Západě. Film vykresluje divoké a idealistické kořeny Hannah za éry hippies v Kodani a následuje ji do hédonistického města Káthmándú, kde se v roce 1968 spolu s manželem Olem stali dvěma prvními západními žáky Jeho Svatosti 16. Karmapy.

7. 10. 202418:30Zahradníkův rok

Oldřich Kaiser je majitelem malého zahradnictví a žije svůj idylický život. Na nedaleký zámek se přistěhuje nový majitel, který se chystá koupit všechny pozemky v okolí, včetně zahradnictví. Oldřich Kaiser na nabídku nereaguje a spustí se sled bizarních událostí. Lze ubránit svůj majetek před urputným restituentem a lhostejnými úřady?

10. 10. 202418:30Janžurka

Osobní, vtipný, dojemný a zcela otevřený film, který odhaluje nejdůležitější chvíle v profesním i soukromém životním příběhu Ivy Janžurové.

11. 10. 202419:15Sabaton – The Tour To End All Tours

Elektrizující snímek natočený během evropského turné v amsterdamském Ziggo Dome v roce 2023 perfektně zachycuje esenci energických vystoupení Sabatonu a ukazuje schopnost skupiny vyprávět historické příběhy skrze heavy metal.

13. 10. 2024 16:00Pan učitel vrací úder

Škola může být pořádné peklo, a to nejen pro žáky, ale i pro učitele. Obzvláště pokud má ve třídě studenty, kteří ho otravují zákeřnými žertíky. To by pan Putifar ještě snesl, je to přece zkušený učitel, ale oni mu překazí vztah s láskou jeho života. Když pan učitel odejde do důchodu, rozhodne se, že se těm darebákům musí pomstít.

Cena dospělí 170,- Kč, děti do 12 let 120,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

13. 10. 202418:30tata_bojs.doc

Celovečerní dokument o hudební skupině, která se zrodila před 36 lety z kamarádství dvou žáků základní školy, a postupem času se vyvinula v komplexní fenomén české kulturní scény. Zpěvák, bubeník a vizuální umělec Milan Cais a baskytarista a sloupkař Mardoša jsou dokladem toho, že přátelství může být hnací silou životů a tvorby, která přinesla řadu hitů. 

14. 10. 2024 18:30Amerikánka

Příběh o nezletilé dívce, která vyrůstala v socialistickém dětském domě a při životě jí držela jen touha vrátit se za svým otcem do Ameriky. Film Viktora Tauše, který sám žil na ulici, je i o stovkách opuštěných dětí vyrůstajících bez rodičů. 

16. 10. 2024 18:30Konec světa

Příběh kluka Tondy a jeho dědy, původem ruského šlechtice, amatérského malíře, člověka s noblesou, a především s pestrými a dramatickými životními osudy v podání excelujícího Miroslava Krobota, nás vrátí do roku 1968, v němž musí tato dvojice společně vzdorovat nečekaným událostem.

17. 10. 202418:30Pulp Fiction: Historky z podsvětí

20. 10. 202418:30

Nejkultovnější z kultovních filmů 90. let slaví 30 let od premiéry. Pulp Fiction byl druhým celovečerním filmem Quentina Tarantina hned po jeho debutu Gauneři z roku 1992. Ze sedmi nominací na Oscara proměnil jednu, a to za nejlepší původní scénář. Ve dvou termínech si připomeneme fascinující herecké výkony Johna Travolty, Bruce Willise, Umy Thurman, Samuela L. Jacksona a dalších v remasterované podobě. 

20. 10. 2024 16:00Velký pán 

Velkolepé loutkové dobrodružství, jaké svět v kinech ještě neviděl. Oblíbený Malý Pán a všichni jeho přátelé budou čelit Dr. Zetkovi a jeho snahám ovládnout celý les i okolí. Život hlavních hrdinů začíná poklidně a vesele, finále si ovšem nezadá s těmi nejvýpravnějšími světovými hity. 

Cena dospělí 170,- Kč, děti do 12 let 120,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

23. 10. 202418:30TADY VARY – Anora

Komediální love story prostořeké brooklynské striptérky a syna ruského oligarchy. Ona sní o princi na bílém koni, a když ho najde, udělaá vše pro to, aby ho neztratila. I když to žádný princ není. Film režiséra Seana Bakera, přezdívaného jako „Steven Spielberg nezávislého filmu“, si letos z Cannes odvezl Zlatou palmu. 

Tato předpremiéra je součástí projektu TADY VARY 2024/25. 

Film je nepřístupný do 15 let.

27. 10. 2024 16:0010 životů kocourka Mňouka

Mňouk je trochu rozmazlený kocourek. Vlastní nepozorností přijde o svůj devátý, tedy poslední život. Strážkyně nebeské brány se nad kocourkem slituje a umožní mu vrátit se na Zem s dalšími devíti životy. Mňouk však netuší, že každý z těchto nových životů prožije v těle jiného zvířátka, a tím dostane neocenitelné lekce. 

Cena dospělí 170,- Kč, děti do 12 let 120,- Kč. Slevu lze uplatnit online.

27. 10. 2024 18:30Caligula: The Ultimate Cut

Filmová dramatizace Ceasarova vzestupu a následné vlády císaře Caliguly, jednoho z nejznámějších vládců starověkého Říma. Postupně sledujeme jeho ambice, intriky, zvrácenost, brutalitu a šílenství.

Film je nepřístupný do 18 let.

28. 10. 2024 18:30Lee: Fotografka v první linii

Lee: Fotografka v první linii je filmem o odvaze, ztrátě a hledání vlastní identity. Je to příběh ženy, která si neustále kladla otázky o smyslu svého života, o ceně slávy a o tom, co to znamená být svědkem historie.

Film je nepřístupný do 15 let. 

30. 10.202418:30Rok vdovy

Film Rok vdovy vypráví příběh o odvaze, naději a síle začít znovu po smrti životního partnera. Scénář vznikl volně podle deníků Zuzany Pokorné, které na pokračování a s velkým čtenářských ohlasem publikoval týdeník Respekt. V titulní roli exceluje herečka Pavla Beretová.

Film je nevhodný pro děti do 12 let.

31. 10. 202418:30Výjimečný stav

Rozhlasový zpravodaj Ondřej Vetchý na Blízkém východě přijíždí na základě anonymu na otočku soukromě do Prahy. V Kamburu, který neprofesionálně opustil, však právě ve stejnou chvíli vypuká revoluce. Dostát povinnosti reportéra donutí zkušeného profesionála k mystifikačním reportážím, kdy vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích ve vinohradském bytě. 

Partnerem Kina Beseda je společnost Eurovia CS, a.s.