VYSOČINA

Revoluční proměna kulturního centra DKO Jihlava

Domu kultury odborů (DKO) v Jihlavě, historické kulturní místo, plánuje zásadní proměny pod vedením Petra Palovčíka od roku 2018. Proběhne revitalizace prostor, nové restaurace, modernizace sálů a nový výtah zlepší přístup.


Domu kultury odborů (DKO) v Jihlavě je historické místo, jehož pestrou minulost připomíná nejen velká estrádní a divadelní síň, ale také baletní sálek, prostorné foyer, a dalších asi 110 kanceláří, z nichž více než polovina je od roku 1992 pronajata finančnímu úřadu. Objekt, v němž kdysi nechyběla ani hvězdárna, představuje jedinečnou kulturní instituci svého druhu v Jihlavě. Od roku 2018 jej vede Petr Palovčík, který má s budovou a jejím využitím jasné plány.

Jednou z první změn, které si návštěvníci jistě všimli, je revitalizace prostor u vrátnice finančního úřadu, kde původně sídlila kuchyně restaurace DKO, klubovna a později i snack bar a videopůjčovna. Od dubna zde nově funguje restaurace Základna, která nabízí kapacitu až 130 míst, stálou kuchyni a venkovní zahrádku. Také obnovili původní vstup na Malou scénu DKO, který je nyní přes vchod do Základny.

Brazilská kavárna, která byla stylovým prvkem prvního patra středního bloku budovy, byla po roce 1990 uzavřena a postupně využita finančním úřadem jako archiv. Nyní se tyto prostory změnily na konferenční sál s kapacitou přibližně 120 míst. Tento prostor dodá možnost hostit menší komorní akce, pro které je Malá scéna nyní přístupnější.

Restaurace nad současnou Základnou, která prošla rekonstrukcí, se také proměnila na konferenční sál. Manažer Základny Vladislav Jiroušek plánuje využít tento prostor jako salonek pro větší společnosti, což umožňuje propojení s kuchyní pomocí nákladního výtahu.

Budova DKO prošla výměnou oken a částečným zateplením, které bude dále pokračovat. Novinkou je také zřízení nového baru v prehálí velkého estrádního sálu, kde dříve byly šatny nebo prostory pro tomboly.

Signifikantní inovací je také nový výtah, který je konstruován mimo budovu a bude sloužit k přepravě osob a nákladů do hlavních sálů již letos. Petr Palovčík zmínil, že tento výtah vyřeší problém přepravy osob na vozíku a větší techniky, která musela být dosud přenášena po schodech ručně.

Ačkoliv se v DKO nekonají tradiční a dlouhodobě známé akce, jako bylo setkání galvanizérů nebo Festival sborového umění, nové úspěšné periodické akce je nahradily: například festival dokumentu nebo Festival vína. Další akce, jako veletrh pro muzikanty plánovaný na příští rok, přibudou.

Nové využití prostor bývalých krytů pod budovou, které sloužily jako úniková hra, by mělo být spuštěno během dvou měsíců. Tato novinka rozšíří nabídku atrakcí pro návštěvníky DKO. Petr Palovčík doufá, že lidé budou důvěřovat dramaturgii DKO a ocení nové akce a programy, které plánují pro nadcházející rok, včetně vystoupení vynikajících umělců.

Bývalý název Domu kultury odborů, známý jako „Odborák“, připomíná jeho historii sahající do éry socialismu, kdy budovu navrhl architektonický pár Machoninových v letech 1957 až 1961. Za socializmu zde fungovaly odborové svazy a všude kvetlo kulturní a vzdělávací činnost. Dnes je DKO stále jejich majetkem, ale jeho posláním je poskytovat prostor pro moderní a atraktivní kulturní dění v Jihlavě.