BRNĚNSKO

Revoluční aplikace BraveMind - virtuální realita v psychoterapii

Nová aplikace BraveMind pro psychoterapeuty kombinuje virtuální realitu a monitoring biosignálů klientů. Tento nástroj umožňuje bezpečnou reakci na fobické stimuly v kontrolovaném prostředí, čímž zvyšuje efektivitu terapií a šetří čas i náklady.


Psychoterapeuti mohou brzy začít využívat novou aplikaci, která spojuje virtuální či smíšenou realitu s monitoringem biosignálů klientů. Tento inovativní nástroj nazvaný BraveMind umožňuje klientům bezpečně reagovat na různé fobické stimuly v kontrolovaném prostředí, čímž zvyšuje efektivitu terapeutických sezení a šetří čas i náklady na straně psychoterapeutů.

„Terapeutický nástroj BraveMind klientům umožní bezpečně reagovat na různé fobické stimuly v kontrolovaném prostředí. Zvýší to efektivitu terapeutických sezení a šetří čas i náklady psychoterapeutů,' uvedl Vojtěch Juřík z Psychologického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Kognitivní behaviorální terapie, která je využívána při léčbě specifických úzkostných poruch, může tuto aplikaci úspěšně integrovat do své praxe.

Jednou z významných metod kognitivně behaviorální terapie je odstupňovaná expozice, kdy pacient postupně čelí situacím nebo objektům, ze kterých má strach. Aplikace BraveMind přináší přidanou hodnotu v podobě objektivního měření biosignálů klienta, což poskytuje psychoterapeutovi jasnou informaci o intenzitě expozice v každém konkrétním okamžiku.

„Přidanou hodnotou řešení BraveMind je objektivní měření biosignálů klienta, které dává jasnou informaci o tom, jak intenzivní expozici má psychoterapeut v daném momentu zvolit,' doplnil Oto Janoušek z Ústavu biomedicínského inženýrství Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT. V praxi bude produkt disponovat brýlemi pro virtuální realitu, které budou bezdrátově propojeny s nástroji pro měření a vizualizaci biosignálů.

Produkt musí být podle dalšího výzkumníka z brněnské techniky Vratislava Šmiela technicky dokonalý, jednoduchý a funkčně vyladěný, aby ho klienti rádi používali opakovaně. První funkční prototyp by měl být k dispozici začátkem příštího roku, a poté chtějí výzkumníci navázat spolupráci s psychoterapeuty, nemocnicemi a odbornými centry, kde plánují technologii testovat a zdokonalovat.

„Teprve poté můžeme BraveMind nabízet i komerčně,' uvedl Juřík. Zdá se tedy, že budoucnost psychoterapie může být díky propojení moderních technologií a vědeckých metodik ještě efektivnější a přístupnější pro širší okruh pacientů.