BUDĚJOVICKO

Renovace gotického kostela Sv. Vavřince: Spolek shání 250 tisíc

Gotický kostel sv. Vavřince v Klení prochází obnovou díky místnímu Spolku pro záchranu budovy. Renovace začaly před třiceti lety, ale stále potřebují finanční podporu na klíčové opravy, zejména dokončení fasády severní strany.


Gotický kostel sv. Vavřince, malebně zasazený mezi Novohradské a Slepičí hory, znovu ožívá po dlouhých letech chátrání. Před třiceti lety začal místní Spolek pro záchranu budovy kostela v Klení s jeho postupnou obnovou, která si vyžádala nemalé úsilí i finanční prostředky. Dnes je kostel jednou z nejvýznamnějších středověkých památek jižních Čech, i když k úplnému dokončení rekonstrukce zbývá ještě poslední krok – oprava fasády na severní straně.

Od 60. let minulého století byl kostel opuštěný a rychle chátral. Místní spolek a dobrovolníci se však nevzdali a postupně se jim podařilo zajistit klenby a obnovit střechu. Dokonce se pustili i do obnovy okolního hřbitova, který je nedílnou součástí tohoto historického místa. Díky jejich úsilí se nyní v kostele sv. Vavřince opět konají mše a pravidelně se zde pořádají i koncerty, což přináší novou radost jak místním obyvatelům, tak návštěvníkům z okolí.

Navzdory dosavadnímu úspěchu potřebuje kostel ještě další finanční injekci. Spolek pro záchranu kostela nyní usiluje o dokončení fasády severní strany a vyhlásil sbírku s cílem získat 250 tisíc korun. Tato částka by měla pokrýt poslední nezbytné opravy, aby kostel získal svou původní krásu a mohl i nadále sloužit jako místo duchovního a kulturního života.

Kostel sv. Vavřince tak nejenže dostal novou šanci na život, ale stal se i symbolem vytrvalosti a spolupráce místní komunity, která svým úsilím dokazuje, že i z chátrající stavby lze vytvořit živé a pulzující místo. Sbírka na opravu fasády je otevřená pro všechny, kdo chtějí přispět k záchraně tohoto historického skvostu.

Spolek pro záchranu budovy kostela v Klení doufá, že s pomocí dárců se podaří dosáhnout cílové částky a kostel sv. Vavřince bude moci znovu zářit v plné kráse, jako důkaz toho, že když se lidé spojí, lze dosáhnout neuvěřitelných věcí.