KARLOVARSKO

Region: Kraj bude nabízet stipendia i studentům veterinárního lékařství

Na nedostatek veterinářů v regionu a obtížné zajištění veterinární pohotovostní služby se snaží reagovat Karlovarský kraj. Radní odsouhlasili vyhlášení nového stipendijního programu pro studenty veterinárního lékařství. Pokud záměr odsouhlasí i krajští zastupitelé, stipendia budou moci žadatelé čerpat již příští rok.


„Z diskuse, kterou jsme na téma zajištění veterinární pohotovostní služby v kraji vedli, vznikla myšlenka, abychom, podobně jako podporujeme stipendii studenty lékařských fakult, podporovali i studenty programu Veterinární lékařství. Je to stipendium na celou dobu studia, maximálně na šest let, nebo na jeho část, když se přihlásí už studující. Jde o 96 tisíc korun ročně s tím, že pak po stejnou dobu, kdy student čerpal podporu, musí minimálně působit v Karlovarském kraji s nějakým minimálním počtem ordinačních hodin,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Podmínkou stipendijního programu, prostřednictvím něhož chce Karlovarský kraj přilákat do regionu mladé veterináře, je, že do 2 let od úspěšného ukončení studia musí začít pracovat v regionu. Délka závazku je pak odvislá od doby, po kterou pobíral stipendium. Další povinností je vykonávat veterinární pohotovostní službu po celou dobu plnění závazku minimálně v rozsahu 1 směna za 8 týdnů. Oba závazky musí příjemce dotace splnit nejpozději do 15 let ode dne úspěšného absolvování studia. Tato doba je nepřekročitelná a započítává se do ní i doba, kdy bylo plnění závazku odloženo nebo přerušeno.

„Celkem máme v rozpočtu pro tento stipendijní program připraveno pro příští rok 480 tisíc korun. Přednostně budeme podporovat žadatele, kteří mají trvalé bydliště na území Karlovarského kraje. O stipendium budou moci ale žádat i studenti z jiných regionů. Věříme, že tento nový stipendijní program bude stejně úspěšný jako ty ostatní a že nám do budoucna pomůže pokrýt dostatečné personální zajištění veterinární péče v kraji,“ doplnil radní pro oblast vzdělávání, školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák.