KARLOVARSKO

Region: Generel KKN a obnova přístrojového vybavení se vymění (TV Západ)

Rada Karlovarského kraje schválila a doporučuje Zastupitelstvu ke schválení změnu v oblasti podpůrných a hlavních projektů v rámci Souhrnného akčního plánu Strategie restrukturalizace Karlovarského kraje, programu známého jako RE:START.


„V rámci programu RE:START Karlovarský kraj měl jeden hlavní projekt a jeden podpůrný. Tím hlavním byla obnova přístrojového vybavení našich nemocnic a tím podpůrným byla další realizace Generelu rozvoje Karlovarské krajské nemocnice. Vzhledem k tomu, že přístrojové vybavení bylo postupně možno realizovat z evropských zdrojů, zejména z IROPu, zatímco další etapy Generelu rozvoje Karlovarské krajské nemocnice mají zatím pouze krajské a národní zdroje, tak jsme se domluvili s řídícím výborem RE:STARTu, že je prohodíme. To znamená, že tím hlavním podporovaným projektem bude další dostavba areálu nemocnice a to přístrojové vybavení bude podpůrným projektem,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Dosud bylo v rámci Generelu zdemolováno několik prázdných budov, zrekonstruována pavilon L, kde vznikla mimo jiné transfuzní stanice a v příštím roce budou pokračovat práce na pavilonu G. A s tím také souvisí avizovaná změna. 

„Tím hlavním faktorem je, že na následující období až do roku 2030 by mohlo být čerpáno pro další etapy, ať už je to komplexní onkologické centrum nebo další pavilony v areálu nemocnice, právě evropské zdroje z programu RE:START,“ potvrdil hejtman. 

Přesunutím z hlavního do podpůrného projektu by se podpora obnovy přístrojového vybavení neměla nijak snížit. 

„Protože právě, a to tehdy ještě nebylo známo, jaké parametry budou z IROPu, IROPy byly šité právě na řekněme komunikaci s kraji, na to, co opravdu potřebují, to znamená, že my jsme opravdu využili maximum možného a byly to vlastně první stovky milionů korun na přístrojová vybavení do našich nemocnic. Takže jsme saturovali tu potřebu a zároveň i další podpora v rámci Integrovaného regionálního operačního programu měla být i do budoucna, takže právě ten RE:START by měl pomáhat právě s tou investicí do budov pavilonu. Nemocnice a přístrojové vybavení necháváme v IROPu, “ dodal Petr Kulhánek. 

Druhá etapa Generelu za 2 miliardy korun z celkových pěti, by měla být dokončena v roce 2030.