OLOMOUCKO

Přerov obnoví zahrádkářské kolonie

Přerovská radnice se rozhodla obnovit zahrádkářské kolonie kvůli rostoucímu zájmu obyvatel. Na pozemcích o rozloze 50 tisíc metrů čtverečních vzniknou sto zahrádek o rozloze od 200 do 618 metrů čtverečních. Kolonie bude mít čtyři brány, štěrkové cesty a kopané studny na užitkovou vodu.


Přerovská radnice reagovala na rostoucí poptávku obyvatel po vlastních zahrádkách a rozhodla se obnovit zahrádkářské kolonie. „Ohlas byl ohromný, přes sto lidí projevilo zájem, a my jsme jim všem vyhověli,” uvedl primátor Petr Vrána (ANO).

Odbor správy majetku již dokončil provozní řád pro novou zahrádkářskou kolonii. Pozemky, které se nacházejí na ploše o rozloze 50 tisíc metrů čtverečních a byly dříve využívány pro zemědělské účely, budou předány uživatelům na konci září.

Dokumentace, kterou nechala radnice zpracovat, zahrnuje plán vymezených přístupů, umístění studní pro užitkovou vodu, rozdělení parcel a oplocení celé kolonie. „Budeme mít celkem sto zahrádek o rozloze mezi 200 a 618 metry čtverečními,” upřesnil náměstek primátora Miloslav Dohnal.

Nová zahrádkářská osada bude mít čtyři vstupní brány. Přístup k jednotlivým zahrádkám povede po štěrkové ploše široké pět metrů, která může sloužit i jako dočasné parkoviště nebo prostor pro kontejnery na bioodpad. „Cesty mezi parcelami budou travnaté a budou mít šířku pěti metrů,” upřesnila mluvčí Přerova Lenka Chalupová.

V rámci kolonii budou vytvořeny čtyři kopané studny, které zajistí užitkovou vodu, nikoli pitnou. Každá zahrádka si bude moci své pozemky oddělit živými ploty nebo nízkými okrasnými plůtky o maximální výšce půl metru,” uvedl vedoucí odboru majetku Alexandr Salaba.

Provozní řád také stanovuje, že nájemci nesmí na zahrádkách umisťovat trvalé stavby spojené se zemí. „Je však možné postavit dřevěný montovaný domek o rozloze do 12 metrů čtverečních,” doplnila Chalupová.