PRAHA

Přemnožené vosy trápí Česko: Hlad je žene k útokům

Letní měsíce přinesly zvýšený výskyt vos, které obtěžují obyvatele měst i venkova. Hasiči i záchranáři hlásí více výjezdů kvůli bodnutí.


V posledních týdnech se vosy staly nepříjemnou součástí každodenního života mnoha Čechů. Ať už jste na zahrádce před restaurací, na náplavce, nebo v parku, šance, že vás budou obtěžovat dotěrné vosy, je letos výrazně vyšší než v předchozích letech. Důvodů, proč se letos vosy chovají agresivněji, je několik: nejenže jich je více, ale především jsou hladové.

Nárůst výjezdů záchranářů a hasičů

Pražská záchranná služba zaznamenala od května letošního roku více než 150 případů bodnutí vosami, což je dvojnásobek oproti loňsku. Některé z těchto případů dokonce vyžadovaly zásah letecké záchranné služby, například při anafylaktickém šoku. Mluvčí záchranářů Jana Poštová zdůrazňuje, že při poruchách vědomí nebo problémech s dýcháním po bodnutí je nutné volat záchrannou službu.

Hasiči letos také výrazně častěji likvidují vosí hnízda, což potvrzuje i mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Vysvětluje, že k nárůstu zásahů přispěla i větší benevolence dispečerů, kteří nyní vysílají hasiče i na místa, kde by dříve doporučili odbornou firmu.

Hladové vosy a suché počasí

Podle entomologa Aleše Bezděka z Biologického centra Akademie věd ČR jsou vosy letos více dotěrné zejména kvůli suchému a horkému počasí. Vosy potřebují pro své larvy maso, které loví, nebo ho hledají v lidské potravě, například na zbytcích šunky na stole. Pro sebe pak vyhledávají sladké látky, jako je nektar, jehož je v přírodě kvůli suchu nedostatek. Vosy tak často nalézají alternativní zdroje cukru například v rozteklé zmrzlině nebo sladkých nápojích.

Jak léto postupuje, larvy se postupně kuklí a dospělé vosy se více zajímají o vlastní potravu. To způsobuje, že jsou stále agresivnější, a jejich chuť na sladké bude růst až do podzimu.

Invazivní sršeň asijská na obzoru

Kromě přemnožených vos hrozí Pražanům v budoucnu další nepříjemnost – invazivní sršeň asijská. Tento druh se blíží k hranicím Prahy a první výskyt byl zaznamenán loni v Plzni. Podél dálnice D5, kudy se může sršeň do Prahy dostat, vědci zaznamenali několik jedinců. Tento druh může přežít i mírné zimy, což zvyšuje riziko jeho trvalého usídlení.

Rada na závěr

Letos je vhodné být na pozoru, zejména při konzumaci sladkých potravin na veřejnosti. Pokud vás vosy obtěžují ve větším množství nebo se setkáte s nebezpečným hmyzem v blízkosti frekventovaných míst, neváhejte zavolat odborníky na jeho odstranění.