PRAHA

Praha zavírá vrata, nasazuje pytlovačky: Hrozí záplavy

Praha zavírá bezpečnostní vrata na Čertovce a nasazuje automatickou pytlovačku písku v Karlíně kvůli rostoucí hladině Vltavy. Hasiči už připravují pytle s pískem, zatímco město doporučilo zrušení akcí u vodních toků. Primátor varuje před možnými záplavami. Farmářské trhy a vinobraní byly odvolány.


**Praha zavře vrata na Čertovce, v Karlíně bude automatická pytlovačka písku**

V reakci na rostoucí hladinu Vltavy přijímá Praha bezpečnostní opatření. V pátek ráno budou uzavřena bezpečnostní vrata na Čertovce. Kromě toho začali pražští hasiči již v noci s plněním pytlů pískem, aby zabránili možným škodám způsobeným přívalovou vodou. Na Rohanském ostrově bude nasazen automatický pytlovač písku, zatímco magistrát města doporučil zrušení všech akcí v blízkosti vodních toků.

Na základě čtvrtečního zasedání povodňového orgánu oznámil primátor Bohuslav Svoboda (ODS), že Vltavou bude protékat až 450 metrů krychlových vody za sekundu. Hladina řeky v blízkosti Karlova mostu by se měla zvýšit o přibližně 60 centimetrů. Výstrahy meteorologů z uplynulých dní předpovídají silné deště, které mohou zvýšit riziko záplav zejména ve východní části České republiky.

Hasiči v Praze již ve čtvrtek v noci začali připravovat 600 dvoukomorových pytlů za hodinu, přičemž jim pomáhají i dobrovolní hasiči. Na zasedání bylo rovněž uvedeno, že na klíčových přítocích Vltavy, včetně Sázavy, se zvýší odtoky, aby vodní díla jako přehrady mohla pojmout větší množství vody.

Bezpečnostní vrata na Čertovce budou uzavřena v pátek v 10:00. Magistrát zároveň požádal pořadatele, aby odložili plánované akce u vodních toků, což se týká například vinobraní v botanické zahradě v Troji a farmářských trhů na náplavkách. Přívoz P4 spojující Velkou Chuchli s Modřany již od 15:40 nejezdí, zatímco ostatní přívozy zůstávají v provozu.

Městská povodňová komise potvrdila páteční uzavření vrat na Čertovce. Další opatření, včetně případného uzavření náplavek a zastavení plaveb, budou projednána na pátečním jednání komise od 9:30. Praha zatím neplánuje uzavření kobek na náplavkách, nicméně nájemci budou informováni o hrozbě povodní.

Na Rohanském ostrově v Karlíně bude instalován automatický pytlovač písku, který bude k dispozici městským částem podle potřeby. Zaměstnanci Správy služeb, dobrovolní hasiči, strážníci a policisté jsou připraveni na případné nasazení protipovodňových zábran. Dobrovolní hasiči z Prahy 1 zajistí úklid restauračních zahrádek z vltavských náplavek a zkontrolují zajištění stavenišť a stavebních materiálů.

Kvůli hrozbě povodní byly zrušeny víkendové akce na pražských náplavkách. Farmářské trhy na Rašínově nábřeží plánované na sobotu a nedělní akce Maďarské dny byly odvolány. Stejně tak se na Hořejším nábřeží neuskuteční plánovaný gastrofestival Street Food.