OSTRAVSKO

Povodně v Jeseníkách: Intenzivní srážky zvedají hladiny řek

Středeční intenzivní srážky v Jeseníkách vedly ke zvýšení hladiny vody a povodňovým aktivitám. Na Biskupské kupě napršelo až 70 mm. Hladiny řek rostou a vodní díla se připravují na další srážky.


Středa přinesla do Povodí Odry výrazné srážky, kdy nejvyšší úhrn byl zaznamenán v Jeseníkách. Na Biskupské kupě napršelo až 70 milimetrů, na Rejvízu v Olomouckém kraji pak 69 milimetrů. Ostatní části povodí zaznamenaly přibližně 35 milimetrů, zatímco v Beskydech se srážkové úhrny pohybovaly mezi dvěma až deseti milimetry.

„V současné době evidujeme první stupně povodňové aktivity pod vodními díly Morávka a Olešná,“ řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Vzestup hladiny vody je tam způsoben kontrolovaným odpuštěním vody z nádrží, které se připravují na případné další srážky tím, že uvolňují prostor. Sedm nádrží je nyní připraveno zachytit až 120 milionů metrů krychlových vody.

Průtoky po celém povodí se v aktuální době pohybují od třiceti do devadesátidenní vody a stále rostou. „Průtoky jsou již zvýšené a jejich vzestup bude pokračovat,“ dodala Vlčková.

Moravskoslezští hasiči za posledních 24 hodin zaznamenali více než 70 výjezdů v souvislosti s deštivým počasím. Většina těchto zásahů zahrnovala preventivní plnění pytlů s pískem. „Nejčastější jsou výjezdy dobrovolných jednotek spojené s plněním pytlů, ale v některých případech také odklízení spadlých větví a stromů z vozovek a koryt potoků,“ upřesnila mluvčí krajských hasičů Kamila Langerová.

Podle meteorologických předpovědí by mohlo do neděle v Jeseníkách spadnout až 300 milimetrů srážek, což odpovídá 300 litrům vody na metr čtvereční. Déšť však zasáhne celý region, přičemž v sobotu a neděli lze očekávat dosažení třetích stupňů povodňové aktivity na některých tocích.

Kraj je na možná povodňová rizika připravený, s 390 jednotkami hasičů a nasaditelnými vrtulníky pro případnou evakuaci nebo záchranné operace. Situaci budou dál sledovat a reagovat podle aktuálního vývoje srážek a průtoků.