OLOMOUCKO

Povodně ohrožují, evakuace a výpadky proudu pokračují

Současná povodňová situace vedla k nepřístupnosti několika silnic a evakuaci obyvatel. Hladina Smědé dosahuje alarmujících úrovní, extrémní počasí způsobilo výpadky elektřiny a další povodňová rizika přetrvávají.


„V současné chvíli jsme odříznutí od zbytku světa. Uzavřené jsou obě komunikace z Předlánc do Višňové, silnice z Poustky do Minkovic a také z Minkovic do Vísky,“ uvedl ráno starosta Michal Scheidl. Ve Višňové-Předláncích byla ráno hladina Smědé na 274 centimetrech, což je jen 62 centimetrů od dosažení extrémního stavu, který odpovídá padesátileté vodě.

Podle starosty Scheidla není prognóza příznivá. Měli očekávat, že od půlnoci přestane pršet, ale déšť je nepřetržitý. Starosta Hejnic hlásí zvedající se vodu, která by během pěti hodin mohla dosáhnout Višňové, což by situaci dále zhoršilo. V Hejnicích byla v 7:20 hladina Smědé na 215 centimetrech, což znamená rychlý nárůst během hodiny.

V ostravské části Poruba muselo opustit své domovy asi dvacet obyvatel kvůli vylití potoka Porubka, který dosáhl 3. stupně povodňové aktivity. Deset lidí bylo evakuováno z vesnic Vřešina u Ostravy a Široká Niva na Bruntálsku, kde hrozí vylití řeky Opavy.

Do desáté hodiny ranní byl nějaký povodňový stupeň na přibližně 170 místech a další stále přibývají. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, je evidován na více než 30 místech dvou desítek toků. Nejkritičtější situace je v Olomouckém kraji na Jesenicku a v libereckém kraji na Frýdlantsku.

Extrémní počasí nechalo desítky tisíc domácností bez elektřiny, zejména na severu Čech. Hladiny řek budou podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ještě stoupat. Hasiči od půlnoci do rána zasahovali u 1127 případů. Nejvíce zásahů bylo v Moravskoslezském a Pardubickém kraji. V pohotovosti je přibližně 100.000 profesionálních a dobrovolných hasičů, kteří pomáhají s protipovodňovými opatřeními, evakuací lidí, odstraňováním popadaných stromů a čerpáním vody.

V obci Černousy v okrese Liberec zaplavila rozvodněná Smědá celé území a silnice zde jsou neprůjezdné. Bez elektřiny je více než 63 tisíc domácností, jak uvedli mluvčí ČEZ a E.ON, především v Ústeckém kraji, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Energetici byli od noci v terénu.

V Mikulovicích se řeka Bělá vylila z břehů, což vedlo k uzavření částí silnic, stavění hrází z pytlů s pískem a nasazení 60 profesionálních a dobrovolných hasičů se čluny pro evakuaci obyvatel. Situaci komplikuje nepřetržitý déšť, který podle měřící stanice v nedalekých Zlatých Horách dosáhl 169,9 milimetrů srážek na metr čtvereční. Očekává se, že do pondělí může v regionu napadnout až 300 milimetrů srážek.

Hladina Smědé stoupá rychleji, než byly původně odhadovány. Druhý povodňový stupeň byl dosažen v Bílém Potoce, Hejnicích, Raspenavě a Višňové, kde byl již dosažen 3. stupeň. Ve Frýdlantu byla vyhlášena všeobecná výstraha sirénami a probíhá stavba protipovodňové stěny na nábřeží. V Lozicích na Chrudimsku zavedli hlídky pro sledování toku Novohradky, který překonal třetí stupeň.

„Ve čtyři hodiny odpoledne jsme se v hospodě dohodli, že musíme řeku hlídat. Tři či čtyři z nás drží hlídku dvě hodiny a obcházíme. Jeden most dole, druhý tady, splav. Pak se vystřídáme. Máme telefon na krizový štáb, všichni jsou připraveni přijít na pomoc,“ řekl dobrovolný hasič Martin Vesecký.