VYSOČINA

Povodně na Vysočině: Svratka a Želetavka na maximu, evakuace obyvatel

Na Vysočině způsobují dešťové srážky rostoucí hladiny řek, jako jsou Svratka, Sázava a Jihlava. Řeka Svratka v Dalečíně a Želetavka v Jemnici dosáhly nejvyššího povodňového stupně. Některé silnice jsou neprůjezdné a došlo k evakuaci obyvatel.


Na Vysočině se dnes situace kolem řek dramaticky mění. Řeka Svratka v Dalečíně na Žďársku a Želetavka v Jemnici dosáhly třetího povodňového stupně. Deštivé počasí přispívá k růstu hladin i dalších toků, jako jsou Sázava a Jihlava.

Hejtman Vítězslav Schrek uvedl, že situace je lepší, než se očekávalo. „Během dneška se ukazuje, že výhledy by nemusely být tak katastrofické, jak se ještě včera dle meteorologických modelů jevilo. Predikce dokonce říkají, že by nemuselo na několika tocích dojít k překročení třetího povodňového stupně,“ dodal Schrek.

Krajské úřady ráno zvažovaly vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity na celém území Kraje Vysočina, což by znamenalo zvýšenou aktivitu povodňových komisí. Nicméně aktuální data vedla k odložení tohoto kroku.

Za posledních 24 hodin stoupla hladina Svratky v Dalečíně o celý metr. Tento trend patrně vydrží až do pondělí. Podobná situace je i na řece Sázava ve Světlé nad Sázavou, kde hladina z pátku na dnešek stoupla z 100 na 175 centimetrů. Přesto hejtman Schrek ujišťuje, že Sázava by měla dosáhnout maximálně druhého povodňového stupně.

Během odpoledne se objevily první neprůjezdné komunikace. Silnice spojující Vísku s Malčí a silnice mezi Křižánky a Českými Milovy musely být uzavřeny.

V Dalečíně se hladina Svratky vylila na přilehlé louky a zaplavila dětské hřiště, sportoviště a tenisové kurty. Obyvatelé vyklízejí své pozemky a připravují pytle s pískem.

V Bystřici nad Pernštejnem záchranáři zasahovali u tonoucí osoby. Podle mluvčího krajské záchranky Petra Janáčka byl muž skočen do vody zachráněn a nyní je v péči záchranářů.

V Ronově nad Sázavou dvě jednotky hasičů vyprošťovaly vozidlo z vodního toku. Nikdo uvnitř vozidla nebyl. V Jimramově hasiči odčerpávali vodu, která začala prosakovat přes hráze.

První evakuace obyvatel proběhla v Bítovčicích na Jihlavsku. Z preventivních důvodů se přibližně stovka obyvatel přemístila do náhradního ubytování v kulturním domě.

Rekonstrukce silnice II/387 v obci Koroužné musela být přerušena kvůli havarijnímu stavu svahu. „Do Koroužného se nyní bude jezdit pouze po místní komunikaci od Bolešína,“ informovala mluvčí Policie ČR Dana Čírtková.

Hasiči v Havlíčkově Brodě zvažují výstavbu pytlových bariér a monitorují stav hladin vodních toků. V ohrožených lokalitách pytlují a zajišťují hráze.

Hejtman Schrek uvedl, že od pátku napadlo na Vysočině zhruba 100 milimetrů srážek. Prognózy ukazují, že do pondělí by mohlo spadnout podobné množství srážek.