OLOMOUCKO

Poslední šance na kotlíkovou dotaci

Olomoucký kraj ukončuje kotlíkové dotace, které podporují nízkopříjmové domácnosti při výměně starých kotlů za ekologičtější varianty. Žadatelé se mohou hlásit do konce srpna 2024. Pátá vlna dotací nabízí celkový rozpočet 75 milionů korun, s maximální dotací 180 tisíc korun na tepelné čerpadlo.


Olomoucký kraj se loučí s oblíbeným dotačním programem kotlíkových dotací. Do konce srpna mají obyvatelé kraje poslední možnost požádat o finanční podporu na výměnu starých kotlů za ekologičtější varianty. Termín pro podání žádostí končí na konci léta.

„Kotlíkové dotace jsou zaměřeny na nízkopříjmové domácnosti, a my jsme rádi, že můžeme přispět k úspoře nákladů na energie a zároveň podpořit čistější životní prostředí,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Pátá vlna programu nabízí dotace s celkovou částku 75 miliónů korun. Na pořízení kotle na biomasu může může žadatel získat maximálně 130 tisíc korun a na nové tepelné čerpadlo až 180 tisíc korun. O dotaci mohou požádat také domácnosti, které mají od 1. ledna 2021 kotel vyměněný.

Zájemci mohou podávat své žádosti až do konce srpna. „Nepropásněte tuto příležitost zlepšit vytápění svých domácností a přispět k čistějšímu ovzduší. Naši pracovníci vám zdarma pomohou s vyplněním žádosti,“ dodal Petr Lysek, krajský radní pro oblast investic, evropských projektů, transparence, IT a Smart regionu.

Kdo může žádat?

Senioři a invalidní důchodci: Žadatel i všichni členové domácnosti musí pobírat starobní nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně.

Domácnosti s příspěvkem na bydlení: Žadatel nebo některý ze členů domácnosti musel pobírat příspěvek na bydlení alespoň jednou od 1. ledna 2022 do podání žádosti.