BRNĚNSKO

Policista Vlček odsouzen za úplatky

Policista Jiří Vlček byl Městským soudem v Brně odsouzen na dva roky podmíněně za ovlivnění přidělení obecního bytu jeho dceři. Poskytl úplatek Jaroslavu Dobešovi, který zajišťoval spolupráci s dalšími aktéry, včetně politika ODS Otakara Bradáče. Soud také udělil peněžitý trest 150 tisíc korun. Ostatní aktéři jsou rovněž stíháni.


S dvouletým podmíněným trestem odešel od Městského soudu v Brně policista Jiří Vlček. Podle obžaloby přes svého známého zajistil, aby někdejší politik ODS Otakar Bradáč jakožto předseda bytové komise městské části Brno-střed ovlivnil přidělení obecního bytu jeho dceři. Soudce Jaroslav Chochola konstatoval, že předložené důkazy byly dostatečně přesvědčivé a verdikt vynesl po krátké pauze.

Vlček se provinil tím, že poskytl úplatek Jaroslavu Dobešovi, který zajistil spolupráci s dalšími aktéry, včetně Otakara Bradáče. „Obžalovaný Jiří Vlček je vinen ovlivněním přidělení bytu pro svou dceru ve spolupráci s Jaroslavem Dobešem, Zdeňkem Červinkou, Evou Vágnerovou a Otakarem Bradáčem,“ uvedl soudce Chochola s tím, že Vlček předal Dobešovi úplatek minimálně ve výši 360 tisíc korun. Vedle dvouletého podmíněného trestu mu byl udělen i peněžitý trest ve výši 150 tisíc korun.

Další jmenovaní jsou rovněž stíháni pro podezření z manipulací s přidělováním bytů. Bradáč, který jako jediný z nich měl politickou funkci, se v spolupráci s Červinkou, odborníkem na realitní trh, zaměřoval na „tipaře“ – potenciální žadatele ochotné dávat úplatky. Dokumenty, které měly být přístupné jen radnici, se tak dostávaly i mimo její prostory.

Obžaloba, kterou vedla státní zástupkyně Petra Lastovecká, obsahovala i svědectví dvou jiných členek bytové komise, které popisovaly nestandardní postup při jednání o bytu pro dceru policisty Vlčka. Jiné žadatelé měli více bodů a byli na čekací listině déle, přesto Bradáč prosadil byt pro Vlčkovu dceru. „Dcera obžalovaného byla v seznamu dva roky a dlouho se nic nedělo, ale poté, co její otec slíbil úplatek, během půl roku obecní byt získala,“ uvedla Lastovecká. Dcera podle ní o otcových krocích nevěděla.

Obhajoba vedená Radkem Zapletalem odmítla tvrzení obžaloby a argumentovala nedostatečnými důkazy o tom, že by Vlček někomu něco předával. „Není přímý důkaz, že by byla dcera obžalovaného jakkoliv zvýhodněná,“ prohlásil obhájce. Rozsudek Radek Zapletal nechtěl komentovat, uvedl však, že plánuje využít lhůtu na odvolání.

Rozsudek tak zůstává nepravomocný. Policista Jiří Vlček je aktuálně postaven mimo službu a pokud bude rozsudek potvrzen, přijde o uniformu.