PRAHA

Policie obvinila tři osoby a firmu z požáru v Alzheimer centru, který si vyžádal životy dvou žen

V červnu 2022 došlo k tragickému požáru v domově pro seniory s Alzheimerovou nemocí v Roztokách. Tento incident si vyžádal evakuaci více než padesáti klientů a klientek, kteří byli následně přepraveni do okolních zdravotnických zařízení. Bohužel, dvě klientky při požáru zahynuly. Pitva prokázala, že příčinou úmrtí bylo udušení způsobené akutní otravou oxidem uhelnatým.

Krajská kriminální policie stíhá tři jednotlivce a jednu právnickou osobu za obecné ohrožení z nedbalosti. Obvinění čelí žena ve věku 62 let a dva muži, z nichž jednomu je 33 let a druhému 55 let. Středočeská policie informovala, že pokud budou obvinění shledáni vinnými, hrozí jim až deset let vězení.

Vyšetřování vedlo k vypracování několika klíčových posudků. Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje posoudil možné příčiny a šíření požáru, zatímco technický expert z Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě přišel s podrobným znaleckým posudkem. Tyto expertizy poskytly dostatečné důkazy pro stanovení trestní odpovědnosti.

Požár měl i vážné materiální důsledky. Celková rekonstrukce objektu stála přibližně 80 milionů korun. První klienti se začali do opraveného domova vracet v květnu 2024. Po kompletní rekonstrukci má zařízení kapacitu 64 lůžek.

Ředitel domova uvedl, že při evakuaci postupovali dle pokynů záchranářů. Na místě zasahovalo přibližně sto hasičů a byl vyhlášen nejvyšší stupeň požárního poplachu.