PLZEŇSKO

Plzeňačka Lokajíčková brala bronz v závodech Spartan v chorvatském Hvaru

Velkým úspěchem našich barev skončil historicky první závod Spartan World Championship ve sprintu v chorvatském Hvaru. Jedná se o Spartan mistrovství světa, kdy je délka trati většiny závodů dlouhá 5 kilometrů.


Toto mistrovství bylo s touto délkou trati uspořádané úplně poprvé. Na Hvar přijelo více než 4000 závodníků mnoha národností.

Vicemistryní světa se stala Zuzana Kocumová z Liberce, která je aktuální evropskou šampionkou, na 3. místě skončila Klára Lokajíčková z Plzně, což je její nejlepší výsledek, kterého se jí podařilo dosáhnout ve světové konkurenci. V mužích skončil bývalý světový šampion Richard Hynek z Rychnova nad Kněžnou na 4. místě. „Nádherný a napínavý závod pro mě i diváky do posledních metrů, kde jsem z posledního kruhu, díky klouzavým rukám z moře po 180 metrech plavání, prostě nedokázala zazvonit na zvonek a tím jsem diváky i sebe připravila o náš souboj bok po boku s Nicole Mericle až na cílovou pásku,“ popisuje stříbrná Spartanka Zuzana Kocumová, naše bývalá reprezentantka v běhu na lyžích. Je to přitom jen měsíc, kdy se v rakouském Zell am See stala mistryní Evropy v závodu Spartan race.

“Ze závodu a výsledku jsem úplně nadšená. Lokalita závodu se mi moc líbila, s tratí si organizátoři krásně pohráli. Na trati Sprint nás 3x poslali do vody na celkem dlouhé plavecké úseky, to jsem na závodě Spartan Race ještě nezažila. Trochu jsem se kombinace běhu, plavání a překážek bála, nevěděla jsem, jak mi to sedne. Ale nakonec vše klaplo skvěle,” uvádí Klára Lokajíčková.

“Závod mi sedl, ve vodě jsem se naštěstí neutopila a šla jsem bez chyb na překážkách. Už od začátku závodu jsem se držela v první pětce, v půlce závodu jsem se dostala díky přesnosti na oštěpu a ručkovací překážce "Monkey bar" na 3.místo a to si udržela až do cíle!” doplňuje. 

Závodilo se i na delší trati, zvané Beast, v délce přes 21 km. V této nejtěžší kategorii plné překážek stoupání a seběhů skončil Josef Babák z Plzně na třetím místě.

Ve věkových kategoriích nejen na Beastu, ale také v mistrovské pětikilometrové trati, to cinklo na stupních vítězů mnohokrát. Úplně poprvé se také závodilo i na 100 metrové trati s překážkami, kde se naši neumístili. „Trať byla zajímavá hned od začátku, kdy se šlo po 500 metrech plavat do moře. Běh po pobřeží byl okořeněn nošením klády, se kterou se opět šlo do moře plavat. Následoval dlouhý výstup na vrchol na městskou pevnost Španjola, kde závodníky čekal hod oštěpem, který byl také jednou z rozhodujících překážek,“ popisuje trať Veronika Horna Krásná.

Následoval běh městskými uličkami, kde nechybělo několik stovek schodů. Dlouhé nošení kbelíku s pískem, který byl naplněný po okraj a nebyl úplně lehký, potrápil nejednoho závodníka. Následovalo poslední dlouhé plavání a za ním hned šplh a multirig (ručkování v kruzích), který jak se ukázalo, byl v ženské elitní kategorii a pro Zuzanu Kocumovou rozhodující. Richard Hynek bojoval do posledních sil o bronz, ale pádem z překážky v poslední rovince zpomalil.

Závodníky teď čeká listopadový světový šampionát v řecké Spartě, který se koná jako tzv. Spartan Trifecta Weekend, a v prosinci v Abu Dhabí světový šampionát na dlouhé trati Beast.