PLZEŇSKO

Plzeň získala dotaci ve výši 400 tisíc korun na opravu památkově chráněného domu

Rada města Plzně na svém čtvrtečním zasedání schválila přijetí dotace Ministerstva kultury ČR z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.


 Peníze jsou určeny na opravu domu číslo popisné 105 na náměstí Republiky, jehož vlastníkem je město Plzeň.

„Město Plzeň má zpracovaný dlouhodobý plán regenerace svého historického jádra na léta 2021 až 2030. Díky tomu mohlo přistoupit k žádostem o státní dotace. Součástí našeho programu regenerace byla i obnova historického domu na náměstí Republiky. Celkové náklady bez DPH přesáhly 1,8 milionu korun, dotace z ministerstva činí 400 tisíc korun,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký. 

Radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková dodala, že na seznamu stavebních a restaurátorských prací, které letos v létě skončily, byla obnova zdobných prvků fasády hlavního průčelí, restaurování umělecko-řemeslných prvků a konverzace historických souvrství. Práce na obnově uličního průčelí byly dokončeny v červenci 2024. „Dům nazývaný Scriboniovský je původně renesanční ze 16. století. Někdy se mu také říká Valdštejnský, protože v něm roku 1634 pobýval Albrecht z Valdštejna. V první polovině 18. století byl přestavěn plzeňským barokním architektem Jakubem Augustonem. Je chráněn jako kulturní památka České republiky,“ doplnila Eliška Bartáková. V Sriboniovském domě nyní sídlí oddělení zahraničních knihoven Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje a Francouzská aliance.