PLZEŇSKO

Plzeň podpoří kulturní a umělecké projekty

Dalších 97 750 korun půjde na podporu kultury. Zastupitelé schválili dotace pro pět projektů z programu Mikrogranty na podporu kulturních a uměleckých projektů pro rok 2024.


„Naše mikrogranty jsou určeny na oživení kulturního dění především ve veřejném prostoru, podpořený projekt má mít veřejnou prezentaci. Je to průběžný dotační program a je tedy možné žádat o podporu v několika termínech během celého roku. Tentokrát jsme vybírali z projektů, jejichž pořadatelé podali žádosti ve druhém kole do letošního 24. května. Projekty hodnotila kulturní komise, dala zastupitelům doporučení, které z nich podpořit,“ uvedla radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková.

Zastupitelé schválili podpořit částkou 10 000 korun výstavu s názvem CHRC/VRK. Připravuje ji zapsaný spolek Ledovec, který pomáhá lidem s duševním onemocněním na jejich cestě k zotavení. V Plzni budou veřejně prezentována Art Brut díla Výtvarného recovery klubu (VRK), který funguje v rámci Club House a Recovery College (CHRC) při Ledovci.

Kulturní centrum Papírna získá 20 250 korun na projekt BENT, což je název slavné divadelní hry dramatika Martina Shermana z druhé světové války a na podzim ji v Papírně uvede divadelní soubor 3D company.

Podpora ve výši 19 500 tisíc korun je určena pro zapsaný spolek Ragueneau na projekt Divadelní hold disentu 2024, což bude čtyřdenní festival, který se v Plzni uskuteční letos v listopadu a budou na něm uvedeny hry Václava Havla a Pavla Kohouta v nastudování amatérských tvůrců. Spolek dále dostane podporu ve výši 24 000 korun na projekt Český FEMAD 2024 – tedy na organizování plzeňského kola národní postupové přehlídky amatérského činoherního divadla (FEMAD znamená Festival mladého amatérského divadla).

Dotaci 24 000 korun dostane Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, Spolek neslyšících Plzeň na projekt Jsem jedno „plzeňské“ ucho. Jeho cílem je připravit a vydat knihu s příběhy lidí se sluchovým postižením.

Z tohoto kola mikrograntů bylo také letos po schválení Radou města Plzně rozděleno 81,2 tisíc korun mezi projekty Odpolední hudební matiné pro seniory, Výstava Miroslav Chaloupka: Fotografie, Výstava Iva Zímová: Nekončící válka/Ukrajina 2014–2024 a Příběhy v barokní hudbě.