PRAHA

Plavec ve Vltavě zaměstnal desítky záchranářů

Muž si v neděli ráno zaplaval dva kilometry ve Vltavě, což vyvolalo zásah desítek policistů a hasičů. Strážníci ho zpozorovali u Palackého mostu, nakonec byl zachráněn u Kampy a předán zdravotníkům. Ministr vnitra Vít Rakušan vyzval k ohleduplnosti a upozornil na zbytečné zatěžování záchranných složek.


V neděli ráno zasahovalo několik desítek policistů kvůli muži, který se rozhodl zaplavat si ve Vltavě. Po plavbě dlouhé dva kilometry byl zachraňován u Karlova mostu. Na tuto situaci reagoval i ministr vnitra Vít Rakušan, který vyzval obyvatele k ohleduplnosti a upozornil na zbytečné zatěžování hasičů a dalších záchranných složek.

Muž vstoupil do Vltavy kolem sedmé hodiny ranní v oblasti Smíchova. Svůj plavecký výlet zahájil u Palackého mostu, kde ho zpozorovala hlídka městské policie. Informace o muži ve vodě byly následně sděleny hasičům, kteří mu vyrazili na pomoc.

Policisté museli jedince následovat, zatímco ho proud unášel směrem ke Karlovu mostu. Hasiči se ho nakonec ujali v oblasti Kampy, kde ho transportovali na břeh a předali záchranné službě.

Ministr vnitra Vít Rakušan k incidentu uvedl, že je důležité, aby lidé byli ohleduplní a nedávali zbytečnou práci složkám integrovaného záchranného systému. „Pokud riskujete bez důvodu, záchranáři, hasiči i policisté mohou chybět tam, kde jsou opravdu potřeba,“ sdělil Rakušan na sociální síti X.