KARLOVARSKO

Ostrov: Profesionální i dobrovolní hasiči soutěžili ve vyprošťování (TV Západ)

I přes vrtkavé počasí se také přišla podívat řada zájemců. 

„Družstvo je vždy ve složení čtyř hasičů a posuzují ten jejich výkon tři rozhodčí, rozhodčí z oblasti techniky, taktiky a předlékařské pomoci. Hlavní úkol soutěžících je vyprostit, pokud možno v časovém limitu, figuranta ven z vozidla,“ uvedl Lukáš Černý, tiskový mluvčí HZS Karlovarského kraje.

Časový limit na vyproštění figurantů je 20 minut, ale po 15 minutách začínají nabíhat trestné body. Auta přitom pořadatelé instalují do nejrůznějších poloh, přičemž soutěžící družstva dopředu vůz do poslední chvíle nevidí a nemohou si tak připravit taktiku zásahu. 

„Scénáře, které dostanou soutěžní týmy k řešení, tak vycházejí vlastně z praxe. Vycházejí opravdu z reálných dopravních dopravních nehod. Simuluje to to, s čím se opravdu hasiči mohou setkat u reálných zásahů,“ vysvětlil mluvčí. 

Profesionální hasiči byli zastoupeni kromě místních družstvy z Karlových Varů, Sokolova a Mariánských Lázní, ale také z Rokycan a dokonce Brna – Lidické. Ostrovští dobrovolní hasiči nechyběli mezi sedmi jednotkami z Bochova, Chodova, Dolního Žandova a přespolními ze Zvíkovce, Kralovic a Zbiroha. 

„Máme celkem přihlášeno do současného ročníku třináct družstev jak z řad dobrovolných, tak profesionálních jednotek. A účelem samozřejmě této soutěže je zvyšování kvalifikace hasičů v rámci dopravních nehod a samozřejmě i výcvik, jak scénáře, tak vlastně kritéria hodnocení. Všechno je stejné jak pro dobrovolné, tak profesionální jednotky,“ dodal Černý.

Mezi dobrovolnými jednotkami si prvenství odnesli domácí před Zbirohem a Bochovem. Mezi profesionály, kde se v celkovém pořadí počítaly jen týmy z Karlovarského kraje získali místní čtvrtou pozici. Na třetí příčku se dostali sokolovští, které předstihli mariánskolázeňští. První místo a postup na Mistrovství České republiky bralo družstvo HZS Karlovy Vary.