KARLOVARSKO

Ostrov: Historický most přes Bystřici prochází komplexními opravami (TV Západ)

Most přes Bystřici v ostrovské Karlovarské ulici je od konce července uzavřen pro automobilovou dopravu. Důvodem jsou komplexní opravy za 18 milionů korun, na které přispěl Státní fond dopravní infrastruktury Karlovarskému kraji, jenž má historický most v majetku.


„Pro nás je zásadní. Je to jedna ze čtyř hlavních přístupových cest do města. Zvykově sem jezdí velká část lidí a zároveň je to přístupová část do průmyslové části města kolem Nádražní ulice. A s tím, že my se tam snažíme s Krajem a stavitelem velmi intenzivně spolupracovat, vycházíme ve všem vstříc, abychom tu stavbu urychlili. Vlastně i díky tomu, že jsme vyšli vstříc poskytnutím nějakých pozemků kolem, tak nemusela ta stavba být uzavřená už před dvěma měsíci, ale až nyní,“ uvedl starosta Ostrova Lukáš Lerch. 

Historický most, postavený na základech ještě staršího přemostění, má zajímavou konstrukci, která po opravách bude lépe vidět než dosud. Jeho opěrné zdi se nacházejí v havarijním stavu, jsou posunuté o několik centimetrů do strany.

„Ta klenba je cca ze 17. století, bude zachována a očištěna, doopravena, zafixována a na tom bude vystavěn zbytek mostu, který bude mít nový povrch a vlastně se to celé odebere až na to jádro a je to velmi hloubková oprava, takže náročná. Proto bude trvat až do listopadu. A nejde dělit stavba na nějaké části, aby to bylo průjezdné třeba kyvadlově. A ještě tam vedle toho je naše lávka, která patří městu, ale tu budeme muset v určitý moment uzavřít, protože tam bude muset dojít ke zpevnění opěrné zdi, rozšíření toho zpevnění a tím pádem ta lávka se bude muset zkrátit a bude muset být uzavřena a bude možné chodit přes park,“ dodal Lerch. 

Na mostě budou postupně odstraněny všechny nepůvodní vrstvy. Následovat má sanace kamenného zdiva, nová hydroizolace, přezdění parapetní zídky a během stavby je naplánována také přeložka vodovodu.