KARLOVARSKO

Ostrov: Bývalá hasičárna se využije jinak, změny čekají i některá sportoviště (TV Západ)

Nové vedení města Ostrova se po analýze stavu některých projektů rozhodlo o jejich úpravu nebo zrušení. Kromě redukce rozsahu investic do sportovišť, kde se hledá optimální řešení s kluby, se dotkly změny i objektu dosluhující stanice dobrovolných hasičů naproti bývalé Myslivně.


Zde měl vzniknout bytový dům se 14 jednotkami za 50 až 60 milionů korun.

„Nabídneme je k pronájmu pro občany města, ale k takovým aktivitám jako společenským, jako jsou nějaké sdílené ateliéry. Čekáme na náměty občanů, jaké nám dají a co by tady chtěli, abychom si to nějakým způsobem vyhodnotili. A druhá věc je, že po požárních vozech po garážích nám tam zůstanou velké garáže, velké místnosti, které chceme využít dočasně na skladování věcí z kulturního domu, kde začne probíhat velikánská rekonstrukce a my na to nemáme jiný prostor než tento,“ vysvětlil místostarosta Jiří Netrh. 

Na zamýšlenou rekonstrukci bytového domu mělo město přislíbenou dotaci, kterou nyní nevyužije. 

„Svým způsobem to může být vnímáno jako škoda. Na druhou stranu už v roce 2018 tady byl projekt, kdy tam měla být kavárna, která měla vycházet z nějakých stávajících dispozic toho domu. A já osobně si představuji toto místo jako nějaký veřejný prostor než 14 bytů. A i za tu cenu i s dotací mi přijde, že pořád jsou to na jednotku bytu nebo na metr čtvereční velké ceny,“ uvedl místostarosta. 

U změn v plánech na investice do sportovišť – zimního stadionu a biatlonového areálu - hodlá město postupovat v souladu s potřebami klubů. 

„Tam je to podobná situace, kdy oba ty projekty na biatlon i na zázemí pro hokejisty byly nafouklé vzhledem k rozpočtu a vzhledem k možnostem města. Takže my v tuhle chvíli se vracíme u biatlonistů na projekt, který oni sami chtěli a nebude přifouknutý. A hokejistům jsme na tuhle sezonu slíbili základní zázemí. Zřejmě to budeme řešit nějakým záborem nebo pronájmem prostoru a buňkami, aby měli prostor na tuto sezonu a dál to řešit. Ale opravdu na projekty za vysoké desítky milionů v tuto chvíli nemáme. A tím se musíme řídit,“ popsal Netrh.

Biatolonový areál by z původně zamýšlené 10milionové investice měl stát do 1,5 milionu korun.

„My se i po dohodě s těmi biatlonisty, aby to bylo v nějakém časovém rámci, který jim vyhovuje, víceméně na příští sezónu pro ně, tak se vracíme k tomu zázemí malé střelnice na vzduchovky a nějaké zázemí na mazání lyží a na posezení a na uskladnění věcí. A vrátíme se k tomu původnímu, co sami chtěli. A u hokejistů nebo u těch uživatelů zimního zimního stadionu tam je dlouhodobý dlouholetý problém s jejich zázemím, ale tam se naprojektoval projekt okolo padesáti miliónů, kde mělo být i ubytování a nějaké bistro a my budeme řešit to, aby dostali hlavně teď to zázemí, které přímo potřebují k tomu svému sportování. V tuto chvíli to bude na tuto sezónu několik kontejnerů udělaných přímo pro tyhle účely už. A teď řešíme statiku a přemýšlíme nad tím, že větší počet kontejnerů bychom třeba na příští sezonu, kdyby se to povedlo, umístili na střechu a to zázemí zvětšili tímhle způsobem,“ dodal místostarosta Jiří Netrh. 

Město bude i nadále hledat pro hokejisty a krasobruslařky trvalé řešení, na střeše se také zvažuje umístění fotovoltaických panelů. Poslední slovo proto bude mít statik, který určí možnosti z hlediska únosnosti konstrukce střechy.