PRAHA

Opravy Barrandovského mostu finišují navzdory komplikacím

Opravy Barrandovského mostu v Praze se blíží ke konci, ačkoliv se zpozdily kvůli neočekávanému poškození severní části mostu. Původní náklady ve výši 594,5 milionu korun pravděpodobně vzrostou kvůli komplikacím. Práce, rozdělené do čtyř etap, by měly skončit do konce listopadu.


Po několika měsících intenzivních prací se opravy Barrandovského mostu dostávají do své finální fáze. Stavba, která měla původně skončit do konce letních prázdnin, se opozdila kvůli závažnějšímu poškození severní části mostu, než se původně předpokládalo. Tento neočekávaný nález přinutil Technickou správu komunikací hl. m. Prahy (TSK) posunout termín dokončení.

Barrandovský most, postavený v roce 1983, je nejvytíženější komunikaředcí v Praze, přes kterou denně projíždí až 140 tisíc vozidel. Náklady na rekonstrukci byly původně odhadovány na 594,5 milionu korun, ale objev komplikací během oprav pravděpodobně zvýší celkové náklady.

Práce na mostu probíhají ve čtyřech etapách. Dopravní režim v poslední fázi bude obdobný jako ve třetí etapě – provoz bude omezen na tři pruhy v každém směru. Jeden z pruhů na Jižní spojce směrem na Smíchov bude převeden do protisměru na již opravenou jižní polovinu mostu.

Podle manažera stavby ze společnosti Porr Martina Řediny byla severní část mostu v horším stavu než jižní. Přestože je severní most pět let mladší, jeho beton se ukázal být nižší kvality. Ředina vysvětlil, že v ideálním případě by měla rekonstrukce skončit do konce listopadu.

Těsně před zimní pauzou, která je ve smlouvě uvedena od 1. prosince, mohou být práce po oboustranné dohodě a v případě příznivého počasí prodlouženy ještě zhruba o čtrnáct dnů. Tím by se výrazně snížila délka omezení, kterým musí čelit řidiči projíždějící touto klíčovou komunikací.

TSK ohlásila zdržení již v polovině května, kdy se ukázalo, že most je ve výrazně horším stavu než se čekalo. Tehdy bylo také oznámeno, že severní část mostu bude opravena nejdříve koncem listopadu, což nyní potvrzuje i Ředina.

Přestože opravy Barrandovského mostu přinášejí komplikace jak pro řidiče, tak pro městské úřady, jejich dokončení je nezbytné pro zajištění bezpečného a plynulého provozu na této klíčové pražské komunikaci.