OLOMOUCKO

Olomoucko se připravuje na povodně

Elektrárna Dlouhé stráně snižuje hladinu vody, aby dolní nádrž mohla zadržet 1,5 milionu kubických metrů vody. Povodňová komise Olomouckého kraje zasedá kvůli nepříznivé předpovědi počasí. Očekává se extrémní déšť, zejména v Jeseníkách. Všechny složky záchranného systému jsou v pohotovosti. Připravuje se evakuace, materiál i koordinace humanitární pomoci.


V pátek 13. září 2024 odpoledne zasedala v sídle hejtmanství Povodňová komise Olomouckého kraje. Jejím hlavním úkolem bylo seznámit se s aktuální předpovědí počasí, připraveností jednotlivých složek komise na povodňovou situaci v Olomouckém kraji a zkoordinovat plán na nadcházející víkend.

„ČHMÚ dnes dopoledne ještě zpřísnil předpovědní modely počasí. Přestože aktuální situace v kraji není kritická, musíme se připravovat na horší varianty vývoje, které by měly nastat v sobotu a v noci na neděli. Podle výhledu na Jesenicku na řece Bělé hrozí více než stoletá voda a zřejmě to nebude jediné kritické místo v kraji,“ informoval Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

I přesto, že jsou dosaženy maximálně první stupně povodňové aktivity (stav bdělosti), situaci rozhodně nelze podceňovat. Všechny složky integrovaného záchranného systému i další dotčené organizace jsou v pohotovosti a již teď se připravují na příchod velké vody.

Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje stále doplňuje zásoby pytlů s pískem, dnes při těchto činnostech pomáhali také vězni z Mírova. Postupně se v některých místech začaly řešit i otázky evakuace a přípravy na ni. Na sever kraje se přesouvá materiál humanitární pomoci (lehátka, spacáky apod.), domlouvá se strava pro evakuované, následná péče a účast intervenčních týmů. Současně byly také osloveny neziskové organizace, aby byla jejich případná pomoc jednotně koordinována. Z jižních částí kraje zamíří na sever odřady, které budou vybaveny speciální technikou pro evakuaci a záchranu osob z vody a také lezeckou technikou pro případnou evakuaci za použití člunů a vrtulníků.

Ani Povodí Moravy nezahálí. Neustále monitoruje vodní toky, odstraňuje z nich překážky, které by mohly způsobit ucpání vodních koryt a případné rozlivy toků. Připraven mají také dostatek techniky, pomocí níž by mohli například vybudovat provizorní hráze. Kritickým místem jsou Bohuslavice, kde dlouhodobě probíhá rekonstrukce hráze. Ta je v současné době asi o 30 cm nižší, ztenčená, nestabilní a hrozí, že ji velké množství valící se vody poškodí. Podmáčený terén již nedovoluje rekonstrukci dokončit a hráz zpevnit.

Po dohodě s vedením přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně bylo také rozhodnuto o zajištění dalšího retenčního objemu v dolní nádrži na celkovou velikost 1,5 milionu kubíků. V současné době do nádrže přitéká menší množství vody, než z ní odtéká, rezerva na záchyt vody je tedy v této chvíli alespoň částečně zajištěna.

Policie ČR má připraven dostatečný počet policistů, po celém území kraje budou zabezpečeny standardní služby, a to i díky tomu, že byla zrušena všechna sportovní utkání. Již teď policisté asistují při protipovodňových opatřeních.

Sociální odbor s náměstkem Ivo Slavotínkem ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje do mapy rozlivu stoleté vody zaznačili zařízení sociálních služeb v kraji a vytvořili tak průnik kritických míst, kde by mohla hrozit případná evakuace osob z těchto zařízení. Také nemocnice v kraji spolu vzájemně komunikují a připravují se na spolupráci a výpomoc pro případ potřeby.

Na všech obcích s rozšířenou působností zasedají povodňové komise, které vyhodnocují situaci na svých územích a připravují opatření. Současně některé z nich zřizují informační krizové linky (podrobnosti najdete na webech či sociálních sítích obcí s rozšířenou působností).

Hejtman Josef Suchánek poděkoval všem přítomným za proaktivní přístup v přípravách na blížící se přírodní událost, která se Olomouckému kraji s jistotou nevyhne. Podle něj jsou k dispozici průběžné informace ze všech obcí s rozšířenou působností v kraji. Jejich povodňové komise pravidelně zasedají a krajskou komisi neprodleně informují o reálném stavu v jejich oblastech, o přijatých a připravených opatřeních, o rizicích a hrozbách.

Stále platí, že nejintenzivnější déšť se očekává v oblasti Jeseníků, kde by mohlo do neděle napršet v úhrnu více než 300 milimetrů srážek. Velmi silné až extrémní srážky budou postupně naplňovat koryta řek, po jejich nasycení může docházet k rozlivům do okolí.

Další jednání krajské povodňové komise je svoláno na sobotu 14. 9. 2024 na 13 hodin. Situaci stále monitorujeme a budeme vás informovat.