OLOMOUCKO

Olomouc ožívá: Festival „Beyond the Form“ přináší street art a feminní motivy

Festival „Beyond the Form“ oživuje ulice Olomouce od 2. září, představuje různé formy street artu jako land art, muraly, 3D realizace a grafity. Dva ženské umělkyně přinášejí do veřejného prostoru feminní prvky, například malbu na basketbalovém hřišti.


Umění v ulicích Olomouce ožívá. Pod názvem „Beyond the Form“, což lze volně přeložit jako „Za hranicemi formy“, se od 2. září koná letošní Street Art festival, který láká pestrou paletu uměleckých technik a stylů. Hlavní kurátorka Romana Junkerová vysvětluje, že street art nabízí velkou variabilitu, a právě na tuto různorodost organizátoři chtějí upozornit.

Festival zahrnuje různé formy umění, které se projevují v městském prostředí. V letošním programu najdeme land art, což jsou velkoformátové instalace v krajině, šablony, nálepky a klasické grafity. Patří sem také muraly, velkoplošné malby na zdech, které mají své kořeny jinde, ale jsou dnes neodmyslitelnou součástí street artu. Mimo to se zde objevují i 3D realizace ve veřejném prostoru.

Jedním z cílů festivalu je poukázat na různorodost nejen forem, ale i stylů, které tento druh umění nabízí. Letos se mohou návštěvníci těšit na tvorbu dvou výrazných ženských umělkyň, které přinášejí do veřejného prostoru i feminní prvky. Jedním z působivých děl je malba na basketbalovém hřišti v ulici Za Vodojemem.

Brazilská umělkyně Julie pracuje na tvorbě, jejímž hlavním motivem jsou tři ženy hrající různé sporty. „Vybrala jsem si tuto tématiku, protože jsem od malička sama sportovala, ačkoliv je sport v Brazílii převážně mužskou záležitostí. Chci tím inspirovat ostatní dívky, že i ony mohou hrát sporty, které jsou tradičně považovány za mužské,“ vysvětluje Julie.

Festival se vrcholí hlavním programem, který se uskuteční v sobotu na Dolním náměstí v Olomouci. Organizátoři lákají na bohatý program a návštěvníci se mohou těšit na množství uměleckých děl a performance. Kompletní reportáž Petry Ševců přibližuje, co všechno na návštěvníky čeká.

Zajímá-li vás aktuální dění nejen z vašeho kraje, odebírejte Zprávy ČRo Olomouc prostřednictvím podcastových aplikací Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes. Nechte se vtáhnout do světa street artu a inspirujte se tvorbou těch nejlepších umělců v Olomouci.