OSTRAVSKO

Ochromené Ostravsko - uzavřené přechody a zaplavené silnice

Silné deště zkomplikovaly dopravu v Moravskoslezském kraji. Nejhorší situace je na Ostravsku, hraniční přechody v Petrovicích jsou uzavřeny. Policie zasahovala u zatopeného auta v Ostravě, zaplavena je také ulice Rudná a další oblasti.


Silný déšť výrazně zkomplikoval dopravu na silnicích v Moravskoslezském kraji. Největší problémy hlásí Ostravsko, ale situace je kritická i v dalších regionech. Oba hraniční přechody v Petrovicích u Karviné byly uzavřeny, zatímco policisté museli zasahovat u zatopeného osobního auta v podjezdu v Ostravě, kde vyprošťovali řidičku. Tyto informace dnes poskytla ČTK policejní mluvčí Eva Michalíková.

Neprůjezdné jsou i další komunikace. Uzavřena byla například ulice Rudná vedoucí z Ostravy na Havířov v okrese Karviná, stejně jako oblast kolem Šenova. Špatná situace je i na silnici spojující obce Háj ve Slezsku a Hrabyně. V oblasti města Albrechtice byl uzavřen úsek vedoucí na Linhartovy.

„Museli jsme uzavřít i silnici od kruhového objezdu od Mošnova do Sedlnice, směrem od Studénky a rovněž od obce Bartošovice. Voda tam dosahuje výšky okolo 30 centimetrů a může se dále měnit podle intenzity deště,“ uvedla mluvčí. Dále informovala, že na polské straně byly uzavřeny všechny mosty přes řeku Opavu, a to od Úvalna až po Opavu. Mosty budou uzavřeny také z české strany, kde se již umisťuje dopravní značení.

Velké problémy přetrvávají také v Ostravě, kde došlo k ucpání kanalizace a zatopení podjezdu na Mariánskohorské ulici u křižovatky s ulicí Cihelní. Situaci komplikují jak zaplavené silnice, tak i městská hromadná doprava.

Silný déšť způsobuje zpoždění některých linek městské hromadné dopravy v Ostravě nebo jejich vedení náhradními trasami. Dopravní podnik Ostrava (DPO) apeluje na obyvatele, aby pokud možno zůstali doma a necestovali, pokud to není nezbytně nutné.

Pro nouzové situace jsou k dispozici krizové linky, jako například Krizová telefonická linka seniorů Elpida (800 200 007), SMS tísňová linka pro neslyšící (603 111 158), nebo zelená linka Městské policie Ostrava (800 199 922). Další krizové linky jsou k dispozici v jiných městech kraje, jako například Opava (553 756 621), Jeseník (584 401 260 nebo 702 014 008) a Olomouc (800 606 800).

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) očekává Moravskoslezský kraj velmi vydatné deště, které mohou přinést až 230 milimetrů srážek. V neděli by měly srážky podle předpovědi mírně ubýt, nicméně v Jeseníkách může spadnout dalších 80 až 100 milimetrů srážek. Bohužel špatnou zprávou je, že deštěmi bude kraj sužován i v pondělí, uvedl Hladík. Stabilizace počasí se očekává až v noci z pondělí na úterý.