BUDĚJOVICKO

Nový stoupací pruh mezi Prachaticemi a Volary zvýší bezpečnost

Dokončení stoupacího pruhu na silnici mezi Prachaticemi a Volary zvýší bezpečnost, ačkoliv může rychlé zúžení být riskantní. Stavba řešila vysokou nehodovost, zejména na strmých svazích, zahrnovala odstranění skály a stála 70 milionů Kč, částečně financovaných z evropských fondů.


Řidiči pravidelně projíždějící úsekem mezi Prachaticemi a Volary, jako například Zdeněk Amort, se konečně dočkali konce náročné stavby. „Bylo to zdlouhavé, ale věřím, že to teď bude lepší. Jen se obávám, že rychlé zúžení do malého pruhu může být potenciálně nebezpečné,“ říká Amort. Úsek umožňoval předjíždění směrem dolů, což nyní už nebude možné. „Nahoru to bude určitě zlepšení, ale dolů bohužel ne,“ podotýká Zdeněk Amort.

Primárním důvodem pro vybudování stoupacího pruhu byla bezpečnost. „Tento úsek je dlouhodobě problematický z hlediska nehodovosti. Mezi roky 2007 a 2022 zde došlo celkem ke 141 nehodám, z toho 12 skončilo vážnými zraněními a dvě bohužel fatálně,“ uvádí Andrea Tetourová, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Jihočeského kraje.

Stavba byla složitá i kvůli strmým svahům. „Bylo nám jasné, že potřebujeme odborného projektanta. Ten provedl bezpečnostní inspekci a navrhl, že nejlepším řešením z hlediska geologických podmínek je vytvoření stoupacího pruhu,“ dodává Tetourová.

Výstavba vyžadovala odstranění přibližně 25 tisíc kubíků hmoty, z čehož polovinu tvořila skála. „Při realizaci jsme zjistili, že skála je místy nesoudržná, což vyžadovalo dodatečné zajištění svahů. Kromě sítí, které byly plánované od začátku, jsme přidali i rohože proti nečistotám a jemným částicím,“ vysvětluje Josef Pavlík z firmy Strabag.

Stoupací pruh, který se nyní táhne přibližně jeden kilometr, stál Jihočeský kraj téměř 70 milionů korun. Více než 40 milionů korun na tento projekt bylo financováno z evropského integrovaného operačního programu.