OSTRAVSKO

Nový školní rok přináší rozšíření kapacit školek a novinky v oborech na středních školách

Začátek nového školního roku v Moravskoslezském kraji přináší nejen vyšší počet dětí v mateřských školách, ale také otevírání nových zařízení a tříd. Kromě mateřských a základních škol se rozšiřují i nabídky oborů na středních školách, které reflektují rostoucí poptávku po moderních vzdělávacích programech.


Nový školní rok v Moravskoslezském kraji přináší změny, které reflektují rostoucí potřeby v oblasti vzdělávání. Do lavic usedl přibližně stejný počet dětí jako loni, přičemž rozšíření kapacit se zaměřilo především na mateřské školy. Novou mateřskou školu například slavnostně otevřeli v Opavě, kde nově vznikla Mateřská škola Liptovská. „K navýšení počtu míst nás vedl především předpoklad, že v blízké budoucnosti bude o umístění dětí do školek vzrůstající zájem,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství Vladimír Schreier. Podle něj se zvyšuje zájem nejen o předškolní docházku, ale také o přijetí mladších dětí, které tvoří téměř 40 % všech přihlášených.

Nová školka v Opavě poskytuje místo pro 56 dětí ve dvou třídách a vznikla v budově bývalé knihovny. Není však jedinou novou institucí v kraji. V Bruntálsku začala fungovat Církevní mateřská škola Německého řádu, Mateřská škola Liptaň zahájí svůj provoz od ledna 2024 a v Ostravě vznikne lesní mateřská škola Včelka.

Děti v kraji nemíří jen do mateřských a základních škol. Někteří předškoláci navštěvují přípravné třídy, které jim mají usnadnit přechod do školního prostředí. Ostravský obvod Poruba otevřel přípravné třídy na základních školách Dětská, Jana Šoupala a Karla Pokorného již počtvrté. „Tento vzdělávací program se nám osvědčil. Děti zde získávají nejen základní matematické a čtenářské dovednosti, ale probíhá zde i logopedická prevence a grafomotorická cvičení,“ uvedla místostarostka Poruby Martina Dušková.

Do mateřských škol v kraji letos poprvé nastoupilo 11 700 dětí, což je o 300 více než v loňském roce. Na základní školy nastoupilo 12 900 prvňáků, což je téměř o 500 více než v minulém roce. Na střední školy nově zamířilo 11 200 žáků, zatímco maturitu by na konci roku mělo absolvovat zhruba 8 250 studentů.

Novinky se objevují i na středních školách. Tři nové maturitní obory byly otevřeny v reakci na rostoucí poptávku po vzdělání v moderních oblastech. Na Obchodní akademii a Vyšší odborné škole sociálně právní v Ostravě přibyl obor sociální činnost, Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích otevřela přírodovědné lyceum a opavská Soukromá střední škola podnikatelská nabízí nový obor polygrafie.

Moravskoslezský kraj tak vykročil do nového školního roku s optimismem a rozšířenou nabídkou vzdělávacích programů, které reflektují potřeby současné společnosti.