ZLÍNSKO

Nové úseky dálnice D55 se otevřou v prosinci

Dne 2. prosince se otevřou tři nové úseky dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem, vytvářející souvislou trasu 21 km. Výstavba byla náročná kvůli složitému podloží, což vyžadovalo nové technologie. Projekt zahrnuje devět mostů a protihlukovou stěnu.


Dne 2. prosince se otevřou tři nové úseky dálnice D55, což vytvoří souvislou trasu dlouhou více než 21 kilometrů. Tato významná událost přilákala tisíce lidí, kteří si dnes mohli projít nebo projet na kole, koloběžce či kolečkových bruslích část rozestavěné dálnice mezi Starým Městem a Moravským Pískem. Tento otevřený úsek měří zhruba 2,5 kilometru z celkových 8,8 kilometru.

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl uvedl, že dokončení úseku mezi Starým Městem a Moravským Pískem bylo značně náročné kvůli složitým podložím. 'Stavba této části byla unikátní a vyžadovala náročné technologie,' řekl Mátl s tím, že bylo nutné použít novou metodu ražení prefabrikovaných pilot kvůli problémům s tlakem vody a písky. Tradiční metody nebyly v tomto terénu použitelné.

Podobné výzvy stavbaři řešili i v navazujícím úseku mezi Moravským Pískem a Bzencem. Úsek Babice – Staré Město je rovněž technologicky pestrý a zahrnuje například dva nové železniční mosty. Na prvních dvou úsecích zbývají již jen dokončovací práce, zatímco na posledním úseku z Moravského Písku do Bzence je třeba ještě dokončit vozovkové vrstvy a některé mosty.

Výstavba dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem, dlouhá 8,8 kilometru, začala téměř před třemi lety a podle uzavřených smluv vyjde na více než 1,95 miliardy korun bez DPH. Součástí projektu je také vybudování devíti mostů, dvou mimoúrovňových křižovatek a protihlukové stěny dlouhé 456 metrů.

Ředitelství silnic a dálnic plánuje zahájit stavbu dalších úseků od Bzence směrem na Hodonín a Břeclav v roce 2028. Celá dálnice D55 by měla být dokončena do roku 2033. V loňském roce byla rovněž zahájena výstavba mostu přes řeku Moravu u Napajedel na Zlínsku, který bude součástí dálnice D55. Jeho zprovoznění se očekává v příštím roce.