BUDĚJOVICKO

Nové domovy pro seniory v Písku a Jindřichově Hradci

V Písku a Jindřichově Hradci byly otevřeny nové domovy pro seniory. Komplex v Bobelovce pojme 94 klientů a stál přes půl miliardy korun. Domov v Jindřichově Hradci nabízí moderní bezbariérové ubytování.


V Písku a Jindřichově Hradci se otevřely nové domovy pro seniory, přičemž v lokalitě Bobelovka bude moci najít nový domov až 94 klientů. Stavba celého komplexu, která se realizovala téměř dva roky, vyšla na více než půl miliardy korun. Tato moderní zařízení nahradila staré budovy, které byly pro tento účel zbourány.

Nový třípodlažní domov pro seniory v Jindřichově Hradci bude od října sloužit prvním obyvatelům. Moderní objekt nabízí bezbariérové ubytování v jedno- či dvoulůžkových pokojích. Každý pokoj je vybaven kuchyňskou linkou, která má navodit pocit domova.

Ředitelka Domova pro seniory Bobelovka, Radka Vegrichtová, zdůrazňuje význam přítomnosti známých prvků pro klienty. Areál obsahuje i aktivizační místnosti, kapli a další zařízení, která přispějí k pohodlí a pohody seniorů.

Výstavba domova na okraji Jindřichova Hradce zahrnovala nejen hlavní budovu, ale také příjezdové komunikace, parkoviště a technické zázemí pro údržbu. Součástí areálu je také park se sadem a zahradní altán s krbem.

Náměstkyně hejtmana pro sociální služby Lucie Kozlová vysvětluje, že kraj se snaží stavět podobná zařízení ve všech okresech, protože kapacita pobytových sociálních služeb je v kraji nedostatečná. Bobelovka je příkladem úspěšné realizace, která zvýšila kapacitu o 94 lůžek.

Další domov pro seniory byl nedávno dokončen v Písku, kde první klienti se nastěhují v lednu. Nový Domov Sovova, vybudovaný za 203 milionů korun, nabízí ubytování pro 57 seniorů a zahrnuje také zahradu s pergolou, centrální koupelny a velkokapacitní vývařovnu.

Podle místostarosty Písku Michala Přibáně bude kuchyně domova schopna připravit až tisíc jídel denně, což výrazně odlehčí místní školní kuchyně.

Jihočeský kraj plánuje další projekty na rozšíření kapacit pobytových služeb pro seniory. Zařízení má vyrůst v Týně nad Vltavou, Vimperku i Českém Krumlově, kde je plánována architektonická soutěž.

Dalším velkým projektem je plánovaná Linecká čtvrť v Českých Budějovicích, která má zahrnovat centrum pro osoby s neurodegenerativními poruchami. O stavební povolení se nyní žádá a nárůst kapacity je očekáván i v Domově pro seniory Hvízdal.

Podle Lucie Kozlové je rovněž důležité posílit terénní sociální služby, aby mohli senioři a osoby s handicapy zůstat co nejdéle doma. Pokud to však nebude možné, kraj plánuje rozšířit pobytová lůžka pro seniory i zdravotně postižené.