HRADECKO

Nová Trasa pod Sněžkou: dvakrát delší a s výstupem na dně Obřího dolu

Otevření nejnovější části důlního díla Kovárna stálo zhruba 20 milionů korun, většinou pokryla dotace od České speleologické společnosti Albeřice. Turistický provoz Kovárny byl znovu zahájen po sedmileté pauze.


Otevření nejnovější části důlního díla Kovárna přišlo na zhruba 20 milionů korun, přičemž většinu nákladů pokryla dotace získaná Českou speleologickou společností Albeřice. Turistický provoz Kovárny byl zahájen už v roce 2004.

Dědičnou štolu Prokop postavili horníci mezi lety 1837 až 1844. Tato štola sloužila k odvodnění dolu a transportu materiálu a rudy. V roce 1952 byla obnovena, avšak po ukončení průzkumu byla z důvodu bezpečnosti zastřelena. Jeskyňáři z Albeřic museli štolu znovu otevřít a zajistit, většinou ručními nástroji a nářadím na stlačený vzduch.

Štola Prokop je nyní propojena s Mezipatrem, které bylo zpřístupněno turistům již před třinácti lety, a to prostřednictvím nerezových žebříků. „Prohlídková trasa se nyní prodloužila na přibližně 600 metrů a vede do hloubky 75 metrů,“ říká šéf albeřických jeskyňářů Radko Tásler. Nově zpřístupněná část dolu ukazuje původní kolejiště, výhybky a důlní vozíky z 50. let. Štola je také geologicky pozoruhodná, protože na jednom metru čtverečním je možné vidět několik druhů hornin.

Otevření dědičné štoly Prokop přineslo nové možnosti návštěvníkům, kteří nyní mohou opustit podzemí novým východem na dně Obřího dolu. Turistický provoz Kovárny byl po sedmileté pauze znovu zahájen tento týden. Zájemci o prohlídku se musí objednat s minimálně dvoutýdenním předstihem.

Původní turistická trasa, která se otevřela v roce 2004, vede k nejstarším částem důlního díla, jako jsou štola Barbora, vrchní dobývky jam Gustav a Heinrich. Tabulka zobrazuje části štoly, nádrže na vodu a zbytky rudy.

Po sedmileté pauze se Kovárna znovu otevřela tento týden. Zájem o prohlídky je velký, srpnové víkendy jsou již plně obsazeny. Trasa není osvětlena, a tak návštěvníci dostanou helmy s čelovými lampami. Pro více informací můžete navštívit web: www.speleoalberice.cz.

Přestože první zmínky o hornické činnosti pod Sněžkou pocházejí již z počátku 16. století, největšího rozmachu těžba dosáhla v 19. století. Důlní společnost tehdy vytěžovala měděné a arzenové rudy, které se dodávaly z hutí v Peci pod Sněžkou do celé Evropy. Těžba skončila v roce 1876.

Albeřická společnost v roce 2011 otevřela druhou prohlídkovou trasu, která vede do Mezipatra, kde v 50. letech minulého století hledali měděné, cínové a wolframové rudy. Těžba strategických surovin však nikdy nezačala, protože byla příliš nákladná.

Projekční dokumentaci pro zpřístupnění dědičné štoly Prokop zpracovali již v letech 2011 a 2012. Samotné práce začaly na podzim 2019 a v loňském roce speleologové zahájili zkušební provoz.

Zpřístupnění dědičné štoly má zásadní význam pro zachování celého důlního díla. Spodní patra byla zatopená a zanesená bahnem, které nemělo kam odtékat. Odvodnění spodních pater nyní zajišťuje systém příkopů a trubek. Tým speleologů začal podzemí Sněžky zkoumat už na konci 80. let.

„V té době jsme neplánovali turistický provoz. Chtěli jsme provést průzkum a vytvořit jeskyňářský trenažér,“ vzpomíná Tásler.

Podoba prohlídkového okruhu krystalizovala postupně. Zatímco první trasa byla jasná, prodloužení do Mezipatra jsme vymýšleli za běhu. Jiná varianta pro zpřístupnění dědičné štoly Prokop nebyla, protože se jedná o jednu štolu s odbočkami. Prospektoři v 50. letech v masivu Sněžky vykopali sedm kilometrů chodeb, čímž by mohlo být možné trasy v budoucnu dále prodlužovat.

Kromě Kovárny je dalším zpřístupněným důlním dílem na východě Čech důl Bohumír v Jívce na Trutnovsku, kde se kdysi těžila měděná ruda. Tato 400 metrová prohlídková trasa byla otevřena v roce 2015.