OSTRAVSKO

Moravskoslezsko znovu pod vodou: evakuace, výpadky elektřiny a naděje na zlepšení

Obyvatelé Moravskoslezského kraje se dnes probudili do těžkého rána, připomínajícího povodně z let 1997 a 2009. Situace zahrnovala výzvy k evakuaci, rozbouřené řeky, výpadky elektřiny a setrvalý déšť. Evakuace probíhají na mnoha místech, ale naději přináší zpráva, že déšť by měl ustoupit.


Lidé v Moravskoslezském kraji se dnes probudili do těžkého rána, které vyvolalo mnoho vzpomínek na katastrofální povodně z roku 1997 a 2009. Ranní situaci charakterizovaly sirény, výzvy k evakuaci, rozlévající se řeky a potoky, výpadky elektřiny i neustávající déšť. V neděli však přichází i jedna pozitivní zpráva: většinu dne by v nejzasaženějších oblastech už nemělo pršet.

V Opavě, Českém Těšíně, Městě Albrechticích i Krnově probíhají evakuace. Lidé museli opustit své domovy i v dalších obcích. Po celonočním dešti je na mnoha místech dosaženo třetího povodňového stupně, což je nejvyšší stav varování. 'Jako kdyby se vrátil čas do roků 1997 a 2009, kdy jsme zažili bleskovou povodeň. Tento rok je ale jedna změna k lepšímu — byli jsme informovaní mnohem dříve,' sděluje Josef Kudělka z novojičínské městské části Žilina.

V Českém Těšíně se řeka Olše vylila z břehů a zaplavila centrum města i jeho další části této oblasti. Povodňová komise nařídila evakuaci obyvatel nejvíce postižených lokalit. Prvním evakuačním místem je Základní škola Slezská, která je však již plná. Město proto otevřelo další evakuační místa ve sportovní hale a ve školní tělocvičně.

„Evakuováno je již 150 až 170 lidí, část dalších odjela po vlastní ose. Bohužel jsou mezi nimi i lidé, kteří odmítli své domovy opustit,“ popisuje situaci starosta Českého Těšína Karel Kula. Přes mírné poklesy hladiny devítá hodina setkání povodňové komise rozhodne o dalším postupu.

Situace v regionu zůstává kritická. V povodí Odry je na 55 měřicích stanicích dosaženo stavu ohrožení. Evakuace probíhají nejen v blízkosti řeky Bělé a Opavice, ale i podél řeky Opavy a v dalších ohrožených oblastech. Nemocnice v Bohumíně byla evakuována a v Bohumíně bude také odpojena elektrorozvodna. Řada vesnic a měst zůstává dopravně odříznuta.

Hladiny mnoha řek se stále zvedají a předpovědi naznačují další zhoršování situace. „Na mnoha místech dochází k ohrožení zástavby a situace se může ještě zhoršit,“ varuje mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Vodohospodáři očekávají, že na řekách Odra, Opavice a Opava dojde k překročení stoletých průtoků.

Přesto se rýsuje alespoň náznak zlepšení. Po extrémně deštivé noci by mělo přestat pršet a většina neděle by mohla být bez dalších srážek. 'Nejhorším momentem bylo oznámení, že v mracích je ještě dvě třetiny vody. Díky bohu je nyní situace taková, že osmdesát procent srážek už spadlo,' uzavírá Marian Gwuzd z Českého Těšína s trochou naděje.