BUDĚJOVICKO

Množí se požáry elektrokoloběžek v jižních Čechách

V sobotu 8. června, krátce před šestou hodinou ráno, museli zasahovat strážníci městské policie v Českých Budějovicích. Důvodem bylo husté dýmení, které se valilo z jedné ze zahrad za zastávkou MHD U parku. Po rychlé lokalizaci zdroje kouře se strážníkům podařilo s pomocí majitele sousedního pozemku dostat na místo požáru.

Ukázalo se, že ohniskem ohně byla elektrokoloběžka. Strážníci spolu se sousedem požár rychle uhasili, čímž zabránili jeho rozšíření na blízký dřevěný plot. Mluvčí strážníků Věra Školková uvedla, že rychlý zásah zabránil větším škodám.

Druhý incident s hořící elektrokoloběžkou se odehrál 11. června před sedmou hodinou večer na čerpací stanici v Kaplici, která patří do okresu Český Krumlov. Parkovaná elektrokoloběžka, která se nacházela mezi dveřmi obchodu, nečekaně začala vybuchovat. I v tomto případě byl požár rychle zlikvidován.

Třetí případ zaznamenali hasiči 18. června v Českém Krumlově, když začala hořet elektrokoloběžka v chodbě domu. Majitel slyšel podezřelé rány a šel situaci prověřit. Koloběžku rychle vyhodil na chodník, kde však pokračovala v hoření. Hasiči požár zlikvidovali a ponořili koloběžku do sudu s vodou, aby zabránili dalším škodám. Ty byly vyčísleny na 30 tisíc korun.

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matěja uvedla, že ve všech případech šlo o technickou závadu na baterii elektrokoloběžek. Zajímavé je, že ani jedna z nich nebyla v době požáru připojena k elektrické síti.

Jihočeští hasiči lidem doporučují, aby elektrokoloběžky nenechávali v garážích nebo domech, protože vznícení může způsobit značné škody. Přestože tyto incidenty skončily relativně dobře, jasně ukazují na nutnost opatrnosti při zacházení s těmito dopravními prostředky.