BUDĚJOVICKO

Migrace pohání růst populace v Jihočeském kraji

Na konci roku 2023 žilo v Jihočeském kraji 654 505 lidí. Populace roste hlavně díky migraci, zatímco většina měst a obcí, jako České Budějovice, Písek a Tábor, čelí přirozenému úbytku. Příkladem jsou Kamenný Újezd a Srubec, které zaznamenaly růst.


Na konci roku 2023 žilo v Jihočeském kraji 654 505 lidí. I když obyvatel druhým rokem přibývá, většinu růstu populace zajišťuje migrace. Většina obcí a měst v kraji však čelí přirozenému úbytku obyvatel, což dokazují údaje z Českých Budějovic (-240 obyvatel), Písku (-104) a Tábora (-103).

Mírný nárůst počtu obyvatel zaznamenaly Kamenný Újezd na Budějovicku (+10), Vlachovo Březí na Prachaticku a Dolní Bukovsko na Budějovicku (obě +9). Průměrný věk obyvatel v kraji se také zvýšil, a to z 43,1 roku v roce 2022 na 43,3 roku v roce 2023. Starší jsou obecně ženy (průměr 44,6 roku) ve srovnání s muži (42 let). Nejvyšší průměrný věk obyvatel byl zaznamenán v obci Zadní Střítež na Jindřichohradecku (60,5 roku), v Minicích na Písecku (58,3) a Kratušíně na Prachaticku (56,7).

Obyvatelé Kratušína mají obavy, že by jejich obec mohla brzy zaniknout kvůli nízkému počtu obyvatel, který v roce 2023 čítal pouze 45 lidí. Starosta Jiří Hleděnec vysvětluje, že problém spočívá v nedostatku stavebních pozemků, které patří soukromníkům a ti je nechtějí prodat. Většina majitelů je z generace seniorů, kteří mají k půdě silný vztah, což výrazně omezuje možnosti růstu obce. „Poslední dítě se zde narodilo před čtrnácti lety,“ dodává starosta.

Navzdory malému počtu obyvatel má obec stále provozní hospodu, která je v okolí vyhlášená a otevřená šest dnů v týdnu, což je rarita v tak malém sídle. „Hospoda je jedním ze splečenských center obce, i když místní společenský život obecně trpí,“ připouští Hleděnec.

S podobným úbytkem obyvatel se potýká také obec Pístina na Jindřichohradecku, kde se počet obyvatel snížil z 184 na 115. Starosta Antonín Fišer vysvětluje, že úbytek je spojen s odchodem ukrajinských uprchlíků, kteří byli ubytováni v krajském zařízení, jež přestalo nabízet své služby kvůli novele zákona.

Osmitisícové Milevsko na Písecku dlouhodobě trpí úbytkem obyvatel, což z něj činí jedno z nejstarších měst na jihu Čech, s průměrným věkem obyvatel přesahujícím 47 let. Místostarostka Markéta Honzáková se nicméně domnívá, že se situace zlepší, když město začne realizovat plány na výstavbu bydlení pro mladé rodiny.

Opačným směrem na křivce demografického růstu míří obec Srubec na Budějovicku, kde po povodních v roce 2002 začala stavební horečka. Když povodně ustoupily, začala se současná populace blížit k třem tisícům obyvatel. „Srubec je v dojezdové vzdálenosti od Českých Budějovic, což přitahuje mladé rodiny,“ uvádí starostka Lenka Malá. Rychlý nárůst obyvatel ale přináší i výzvy, a to zejména v oblasti občanské vybavenosti, protože obec stále čeká na vybudování společenského domu a nemá vlastní hospodu.