BUDĚJOVICKO

Lipno hlásí pokles návštěvnosti: trendem jsou krátkodobé pobyty

Lipno zaznamenává pokles návštěvnosti, přičemž trendem jsou krátkodobé pobyty. Turisté tráví na místě méně než dříve, často jen jeden den nebo jen několik dní. Restaurace a ubytovací zařízení hlásí snížený počet noclehů a nižší návštěvnost.


Lipno zažívá pokles návštěvnosti: Trendem jsou krátkodobé pobyty

Lipno opět přilákalo turisty, ale letos se jedná hlavně o jednodenní výlety. Roman ze Strakonic dorazil s manželkou a vnukem. „Plánujeme pouze vyhlídkovou jízdu lodí. Přespání jsme nezahrnuli,“ uvedl. Tento typ krátkých návštěv je nyní na vzestupu.

Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, potvrzuje změnu trendu. „Lidé už nejezdí na pět a více dní jako dříve. Často zůstávají pouze jeden den,“ říká Mánek. Snížený počet noclehů o 10-20 % je podle něj patrný. Restaurace zaznamenávají nižší návštěvnost, a mnozí turisté si raději vaří sami v apartmánech.

Provozovatel Penzionu U Kostela ve Frymburku, Gustav Procházka, popisuje sezónu jako podprůměrnou. „Není to nejlepší, ale ani nejhorší sezóna. Pokles návštěvnosti je znatelný, přesto mám stále týdenní pobyty,“ uvádí. Moderní turisté se orientují podle počasí a obsazenosti destinací, což ovlivňuje jejich rezervace.

Luboš Krejza, ředitel Lipno Lake Resortu v Lipně nad Vltavou, zmiňuje dva nové trendy – rezervace na poslední chvíli a zkracující se délku pobytů. „Turisté nejčastěji rezervují na poslední chvíli a zůstávají třeba jen čtyři dny,“ komentuje Krejza. Rodiny s dětmi často šetří na stravování a připravují si jídla samy v apartmánech.

Kapitán frymburského přívozu, Antonín Labaj, rovněž hlásí pokles počtu cestujících. „Jezdíme teď méně často. Ovlivňuje to několik faktů – například chybějící vyhlídková plošina na Vítkově hrádku a nižší obsazenost na začátku sezony,“ sdílí Labaj.

Místní infocentra, jako například to v Horní Plané, vykazují pokles návštěvnosti o 20 %. V červenci například navštívilo toto centrum o 600 lidí méně než loni.