PRAHA

Limitovaná Lítačka s designem 50 let pražského metra

Pražský dopravní podnik vydal limitovanou edici karty Lítačka ke 50. výročí pražského metra. Design je inspirován obklady Jaroslava Otruby.


Pražský dopravní podnik (DPP) představil limitovanou edici karty Lítačka k oslavě 50. výročí od zprovoznění pražského metra. Inspirací pro design této speciální edice byly unikátní obklady, které navrhl hlavní architekt pražského metra Jaroslav Otruba.

Karty v tomto designu si mohou zájemci pořídit za poplatek 200 korun na několika prodejních místech. Mezi nimi jsou kontaktní centrum Lítačky ve Škodově paláci, stanice metra Letňany a Roztyly, a čtyři infocentra DPP ve stanicích Anděl, Hradčanská, Můstek a Nádraží Veleslavín.

„Pro design limitované edice jsme záměrně vybrali obklady v barvě champagne, jelikož jsou použity ve všech stanicích od Hradčanské po Floru, čímž tvoří spojovací linii,“ vysvětlil Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu.

Karta v tomto designu je vůbec první limitovanou edicí, která se váže k určitému výročí pražského MHD. „Tento design považujeme za reprezentativní pro kulturní a technické dědictví pražského metra, které je považováno za jedno z nejkrásnějších a nejefektivnějších na světě,“ dodal Hřib.

Pro limitovanou edici vznikly i další návrhy. „Jedním z nich byl motiv prvních vlaků metra typu Ečs, které zahajovaly provoz na nejstarší lince C. Nakonec zvítězil grafický návrh s eloxovanými hliníkovými obkladovými kazetami charakteristickými pro linku A,“ řekl Daniel Šabík, vedoucí tiskového oddělení DPP.

Generální ředitel DPP Petr Witowski upřesnil, že speciální edice Lítačky je dalším příspěvkem k 50. výročí zahájení provozu pražského metra. „Příští rok oslavíme další dvě významná výročí: 150 let od zahájení provozu MHD jako takové a 100 let od zahájení pravidelné autobusové dopravy. Věřím, že se nám podaří připravit další unikátní limitované edice karet Lítačka i k těmto výročím,“ uvedl Witowski.

Nová limitovaná edice karty je vysoce ceněna nejen pro svůj vzhled, ale i pro symboliku, kterou představuje. Připomíná důležitý mezník v historii pražského metra a celého městského dopravního systému.