OLOMOUCKO

Levharti v olomoucké zoo trénují lov na zavěšené koze

Ošetřovatelé v zoo zavěsili kozu na kladku pro levharty, aby podporovali jejich přirozené lovecké instinkty a enrichment. Enrichment ve zoo zahrnuje aktivity s cílem obohatit život chovaných zvířat prostřednictvím přirozeného prostředí a stimulace.


Ošetřovatelé zavěsili usmrcenou kozu na kladku, aby levharti museli při jejím dobývání uplatnit své přirozené lovecké instinkty. Tento postup podporuje enrichment, což je činnost zaměřená na obohacení života zvířat chovaných v lidské péči, uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Enrichment je součástí každodenní péče o zvířata v zoologických zahradách a zahrnuje vše, co souvisí s prostředím, krmením a zábavou zvířat. Iveta Gronská, mluvčí zahrady, vysvětlila, že dnešní zoologické zahrady dbají na to, aby byly výběhy co největší a co nejvíce připomínaly přirozené prostředí zvířat. Potrava je pak často využívána jako základní forma enrichmentu.

„Shánění potravy i lov kořisti zabírá v přírodě mnoho času. Proto je pro zvířata podnětné, když nedostanou své krmení připravené pouze do misky a musí k jeho získání vyvinout nějakou činnost,“ dodala Gronská.

Mezi oblíbené metody enrichmentu patří například vydlabané dýně, zmrazená potrava v ledu či plnění bambusových tubusů červy. Pro jaguáry a levharty je často využívána i zavěšená potrava pomocí kladky.

„Další vhodnou formou enrichmentu je tzv. čichový enrichment, kdy se do výběhu umístí různé pachy, které stimulují velké kočkovité šelmy k aktivitě,“ dodala Gronská.

Zoologické zahrady často využívají k přípravě loveckých zážitků zvířata, která byla utracena kvůli nemoci, vážnému úrazu, pokročilému věku či přemnožení, v souladu s etickým kodexem. Pro predátory představují tato těla stále masitou potravu, kterou běžně dostávají.

Na Svatém Kopečku jsou tyto podívané k vidění několikráte do roka. Sourozenecký pár dvouletých levhartů čínských je v olomoucké zoo jen dočasně na návštěvě ze zoologické zahrady v Liberci. Jak uvedla zooložka Vokurková, zůstanou zde do doby, než pro ně bude na základě rozhodnutí koordinátora vybrán nový domov, a také do příchodu dalších levhartů mandžuských do Zoo Olomouc.

Ve volné přírodě se dnes vyskytuje pouze několik set jedinců levhartů čínských, což z nich činí ohrožený druh. Zoologické zahrady tak hrají důležitou roli při jejich ochraně a zachování.